Anak lambat bercakap

Ank sy lmbat berckp sda msuk 3 thun msih blm pndai bckp mama bapa pun lngsung tdk bole sebut. Ada x cra lain nk lncarkn Dia bckp. Suda buat temujnji terapi, cuma lmbt skt dsbbkn Covid ni. Brckp x pndai, tapi mengerti bla kta ckp. Tpi tk smua Dia bgi respond, klau ckp cium mammy Dia buat. Tngo punggung Dia fhm. Klau nk mndi angkat tngn buka bju Dia buat. Kdng² ikut mood. Sd jmpa dokter cek tlnga mmg tda mslh. Klau ad mslh pndgrn TKAN Dia dpt dngr klau sebut "cium mammy" ada tdk yg dpt bgi cdngan utk mslh prckpan ni. Ank sda 3thun, boy, lmbt berckp. 1perktaan pun lngsung tk prnh kluar.

1 Balas

follow page aishah kassim kat facebook sis. . anak saya doktor pernah suspect speech delay masa umur 2 tahun lebih sebab vocab kurang dari 50 word. .appointment dengan ENT, result ok, tak ada masalah pendengaran. . anak saya faham arahan. . nak apa² dia akan tunjuk. . anggota badan dia kenal. . cuma kurang vocab . . Pretend play, sangat membantu anak saya utk tambah vocab. bagi dia mainan seperti masak masak, jadi chef. .Mainan bertukang jadi tukang rumah. .Pakai baju superhero jadi superhero. Jadi pelanggan beli ice cream. .Jadi tukang order. .Jadi makcik kantin. . Haha ni la saya mampu buat so far. . Dan memang anak saya mula ada tambah word baru. .