Tlg tgk.. Sy first mom nk tnya.. ni kesan lebam BCG ke? Anak sy smlm masok 1bulan

Ank sy lahir 18dis lepas.. dan ngam2 sebulan 18jan smlm.. sy perasan kt lengan bahu kiri baby ade lebam merah pgg tu keras je.. sy ingt nyamuk ke.. sy letak la nappy krim bepanthen and harap boleh surut la merah tu.. and then mlm tu still bengkak mcm tu.. itu kesan suntikan BCG waktu baby lahir dpt ke ye? Mmg lepas sebulan baru timbul eh huhu risau anak tak selesa #bantusharing #firstmom #pleasehelp #seriusnanya #ingintahu

Tlg tgk.. Sy first mom nk tnya.. ni kesan lebam BCG ke? Anak sy smlm masok 1bulan
16 Balas

lepas cucuk lahir dulu sekarang baru naik ke? kalau ye, then biar je jangan letak apa2 jangan usik sentuh pun. nanti keluar nanah, lap lelehan nanah nanti guna kain lembut bersih lembap je,. nanti comey la tanda bcg tu mommy jgn risau🤗 if rasa tak sedap hati bwk pergi klinik je jgn ikut2 org jgn pandai2 buat apa sdri dulu.

Memang macam tu dear lepas sebulan lebih kurang akan jadi macam tu. Next vaccine nurse akan check size parut tu ikut standard tak. Kalau takde parut/ terlalu kecik, kena suntik balik. Tu hg burse kk bagitau i. Tapi kan, sepatutnya, nurse masa nak inject bcg tu dia kena explain semua benda ni

ya. anak saya sampai 3 bulan. seminggu elok, seminggu jadi balik, kekdg sampai nanah. alhamdulillah sekarang cantik elok ja bcg nya. jangan letak apa apa minyak ka sapu lotion ke picit ka. biar aje. kalau saya selalu lepas mandi lap dap dap bgi bersih ja.

tu BCG. selepas bersalin, pihak hosp akan explain si ibu before dorg cucuk kt anak dan sign borang. nurse tak bgthu ke? jgn sapu apa2 ye mummy. kalau bernanah pun, jgn usik. biar kering sendiri. kecuali anak demam or tolak susu, kena refer ke hospital.

Yup betul bcg. Nurse takde pesan apa2 ke sebelum discharge? Jangan letak apa2 ye kat situ dan jangan picit. Takut infection. Nanti dia akan pecah sendiri baru jadi scar. Anak saya 4 bulan baru surut bengkak dan timbul scar

Normal. Mmg bcg mcm tu. Patutnya masa discharge hospital kena explain kat awak. Sbb tak boleh sapu apa2 or picit kt tempat tu.

betul, tak perlu buat apa apa jangan picit, lap dap dap gitu je kalau lepas mandi tak perlu letak ubat dia akan sembuh sendiri

Anak sy hari tu rupa mcm bernanah. Tapi bila tanya doktor, doktor kata normal. Kena lap pastikan sentiasa kering kata doktor.

Oooo sy ingatkan anak sy seorg ja mcm tu.. Mula2 keras...pas tu lembik dah..nampak mcm nanah tp dia stay OK lagi la...

Jangan usik awak tempat bcg tu nanti lama lama bcg tu hilang. Awal2 mmg nmpk mcm ada nanah or darah tu normal.