Ibu patut mkn apa utk bantu bby berak?

Ank 1 bulan 18hari fully bf.. smlm 1 hari x berak.. hri ni meragam . Sy dah cuba urut perut dia.. masih blom berak. ada apa² lg yg sy patut buat atau mkn? #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby #firstmom

11 Balas

sis try minum ssusu kambing jenis hi goat. ank sy sllu berak lps menyusu bdn. ade jgk dy tk berak lps menyusu. ble mnjm susu tu dy jd lawas nk berak. kalau xmnum susu tu ble ank sy menyusu bdn dy jd menangis nk berak sbb dy cm sembelit . kuar najis pun sikit2 je.

bagi anak minum air kosong secukupnya...dgn bg makan buah yg blh cpt anak lawas mmbuang... mcm ank sy kalau nk tgk dia cpt lawas bg dia makan buah pear 🍐...kang lepas makan asyk trkentut je..lepas tu cpt mmbuang nya...😅🤭✌🏻

fully bf memang normal kalau tak berak hari2. dia serap sepenuhnya nutrisi daripada susu ibu, yang baki tak diperlukan baru jadi najis. selagi baby tak meragam, tak menangis & cranky, jangan risau ye 💕

try makan limau sunqist. saya tukar susu formula haritu pun xberak jugak baby.. pastu makan limau terus berak macam biasa

Try beli t-rub jenama tasnem kalau ank kembung sapu and buat kayuhan basikal insyallah akan kentut PLUS berak sekali..

Mommy boleh cuba makan prune, buah-buahan dan banyak minum air. Cuba buat senaman cycling kat anak

anak saya nak kena buka bedung dulu, biar kaki dia bengkok mcm squat tu baru dia nak berak

cuba buat urutan ily atau senaman cycling kat baby

Sayuran hijau, buah oren serta minum air suam

guna aow sis