Bayi belum tumbuh gigi

Anak usia 10 bulan 16 hari.. tapi masih x tumbuh gigi lagi.. apa perlu saya buat utk bagi anak tumbuh gigi ye..rasa mcm lambat sgt tak naik gigi. Ke saya kurang dlm pemberian makan anak..tapi kalau nak kata kurang zat anak dah naik berat 8kg. Masa checkup klinik 9 bulan haritu papa dia yg bawa,tak pula dia tanya pasal ni & nurse pun tak rujuk dr gigi.biasanya bayi umur 6 bulan ke atas depa rujuk kan dr gigi bagi kaunseling penjagaan gigi utk gigi bayi yg bakal tumbuh.. tapi tu la anak saya xde la pula..boleh share pglmn x? #firstbaby #pleasehelp

14 Balas

Hai puan. Bayi blm tmbuh gigi bawah 18m adalah normal. Jika lebih dri 18m itu tidak normal. Pngalaman sy..anak sy sndri lmbt tmbuh gigi nya...by 1y sy da risau sbb msih xtmbuh² gigi dia..😅😅 gatal gusi dah..gusi da keras pon dah..nmpak byg pon dah..tpi blum jgak kluar nya..sy check up 1y n tnya nurse..nurse ckp itu normal. Nak dijadikan cerita..by 1y4m mcm tu klau xsilap..tmbuh trus 2btg bwah..lbih kurng smnggu mcm tu 4btg atas..jadi nya..puan jgn risau..slagi blm 18m itu normal. Xde ape yg kita boleh buat kerana prtmbuhan gigi anak adalah secara alami. Klau lbih 18m blm tmbuh jgak nurse mngkin akan refer dentist. Puan chill² je ye..if anak nk mkan yg solid xde rsa mcm puree atau mash potato da boleh bg da tu..mcm yg steam² kan..mcm carrot ke brokoli ke kntang ke. 😊

kalau nk bg anak apa2 vitamin or ubat ubatan please refer doctor ya. sebab imunisasi setiap baby tak sama. takut okay utk baby org tu tapi utk baby awak xokay. bagi sy masih normal. skrg ni anak awak dlm masa apa? setiap baby perkembangan xsama. ada anak boleh berjalan dulu gg naik kemudian ada anak gg dulu berjalan lambat. dan sebagai nya. mcm anak sy gg naik dulu tp fully boleh berjalan tnpa bantuan masa umur setahun 2bulan.

10mo ago

maaf ye tujuan saya tanya di sini bukan utk bagi anak saya apa2 vitamin, sy mmg takkan bagi dia vitamin sehingga usia dia cecah setahun.. sy faham milestone lain2 cuma saya risau perkembangan pertumbuhan tu terlalu lambat sehingga redflag dan apa perlu saya buat utk elakkan nya..

Anak saya sekarang 10 bulan 26 hari. Baru semalam dia gigit saya, rasa gigi sikit. Tengok2 ada baru nak keluar seketul gigi kat belah bawah kecikkkk je hujung2 gigi baru keluar. Rasa2 tempat lain belum ada. Anak saya pun berat 8kg. Jangan risau sis. Tak perlu buat apa2. Belum 18 bulan ok je. Dr kata bagi je makan macam biasa sebab gusi2 dia dah keras. Boleh gigit guna gusi. 😉

10mo ago

Alhamdulillah dah kluar gigi..betul2 gusi mereka dah keras saya pun dah bagi makan macam2.

Hi, Puan. Baby yang tidak tumbuh gigi pertama sebelum berusia 18 bulan adalah normal. Jika sudah berusia 18 bulan dan masih tidak lagi tumbuh gigi yang pertama, ini tidak normal. Perlu rujuk dengan doktor gigi. InshaAllah ada masa lagi. Pengalaman saya, anak berusia 12 bulan tumbuh 5 batang gigi sekaligus.

10mo ago

Ya, betul. Masih ada masa lagi. Most welcome 😊

anak saya pun 10bulan, takda juga. tapi saya ignorekan je. selagi belum 18bulan. sbb normal je. org cakap lambat tumbuh gigi ,lambat rosak. just tuh la org tua2x je la kalut ulang benda sama, da nak dkt stahun takda gigi lagi. sampai malas nak mjawab, padahal normal je .

Don’t worry puan, selagi dia belum 18 bulan belum tumbuh gigi normal je. Dulu saya pun mcm puan risaukan anak saya yg dah setahun tak tumbuh2 lagi gigi. Rupanya 15 bulan tu tumbuh sekali dua batang gigi.

10mo ago

Alhamdulillah.. lega dgr pengalaman puan,jadi saya akan tggu sampai umur anak 18 bulan utk tumbuh gigi

Dont worry sis. Ikut atas budak jugak. Kawan saya pn anak dia lambat tumbuh gigi. Tapi anak dia dh berjalan dulu. Anak saya tumbuh gigi dulu. Setahun 1 bulan baru berjalan. Sebab baby lain lain 🥰

10mo ago

baik2 saya slu dgr situasi camni..

Ank sy 1y bru naik gigi sebatang, lpastu terus berbatang batang..sy pun waktu tu kna refer doktor gigi jgk..dgr je apa dia kata..walaupun diorg xda gigi lg, gusi diorg kuat..

Jangn risau puan. Normal tu. Lain budak lain development dia. For now puan rajinkan stimulate mulut dia smtara xda gigi ni. Nanti da ada habis digigitnya jari. 😅

Dont worry awak. Abaikan shj kalau anak org lain seumur baby awak dah cepat itu cepat ini. Kita enjoy shj the process 🥰

10mo ago

maaf ye sy tanya di sini bukan sebab tengok anak2 org lain.. sy tak pernah membandingkan perkembangan anak..cuma apa yg saya risau adalah takut terlalu lmbt yg tidak normal,jadi sy nak tahu apa yg boleh saya lakukan sbgai ibu..