Anak sy dah nak masuk 4bulan tapi susah nak tido malam . normal ke ?

5 Balas

Ade buat sleep training tak? Should be 4 bulan dah blh.. tapi anak saya sy buat since lahir lagi so far alhamdulilah tdo ikut time.. mlm tdo lama bgun pun menyusu je tapi siang sy bagi nap 3-4 jam (bukan skali nap). Tp ok what train awal baby pun ok je follow sampai skrg.. takde paksaan pun masa sy buat tu..

awak yg kena buat jadual tidor utk baby. supaya baby dpt tido yg cukup. bila baby xdpt tido yg cukup pon akan menganggu kenaikan berat badan baby. mungkin sebab baby dh tido siang lama. sebab tu bila malam baby dh xmau tido. walaupon baby dh nampak overtired baby. awak yg kena ubah polar tido baby awak.

Normal rasanya untuk bayi sbbtu kene buat jadual tidur anak supaya dorg tahu waktu tidur. anak sy kalau tidur petang smpai ke mgrib tu mmg susah nak tidur malam tp kalau siang banyak main berjalan lepas mgrib tu tidur mmg lena sampai pagi

Mungkin sleep regression 4 bulan, sy baru lepas 🥹 dalam 2 minggu juga.. dia susah tidur siang & malam bangun tiap 1 jam.. terpaksa guna buai waktu malam.. skrg slowly okey sikit dia senang tidur siang

ikut wake window baby.. bese nye atas pukul 5 ptg, jgn bg baby tdo dah..