Anak suka berpusing pusing dan geleng kepala

Anak sy 1 tahun 2bln skrg dia suka gelengkan kepala dan berpusing pusing bila dia bosan dan excited.. risau tu ciri ² autism.. skrg ni dia satu perkataan pun belum boleh brckp lagi dan kalau bg arahan masih kurg faham.. perkembangan dia yg lain smua ok.. apa perlu saya buat ya? Sy risau

4 Balas

ank tgok fon tk. klau dia tgok blh bg tgok mr rachel yg baby punya . kt situ dia ada ajar sebut mama dada mcm2 lg. pstu kalau awak nk bg sesuatu kt ank contohnya biskut ke awak ckp kt ank nak? nak? adik nak ke..atau nak bg mainan tanya ank lg nak ? ank tgh mkn apa2 try mintak sikit ckp 'nak' sambil sua tgn.. lama2 dia pandai ckp nak.ank kwn sy pandai ckp nak masa umur 1 tahun. lepas sy tgok ank dia. balik tu trus sy train ank. tk lma 2 3 minggu cmtu ank dh blh sebut 'nak nak' bila dia nk sesuatu

Cuba sis banyakkan bermain dengan anak Main guna 1 mainan dalam 1 masa untuk anak belajar fokus… Apa2 pon kena fokus dulu… kalau p therapy pon dorang akan ajar anak untuk fokus dulu…

Masih terlalu awal mommies nak diagnose autism, baru setahun 2bulan. Baru nak pandai bercakap.

Anak saya pun gini. Hm okay ke ek