Tompok putih pada gigi anak

Anak saya umur 2tahun. Ada tompok2 putih deposit kat gigi di mana kalau saya berus pakai berus gigi takkan hilang tompok putih tu. Ada mommy2 boleh suggest cara nak hilangkan tompok putih pada gigi tu tak? Dah google, ada yang advise kata pakai kayu sugi, but didn't work. Risau gigi anak cepat rosak. Any suggestion? Thank you in advance :)

2 Balas

Bawa jumpa doktor gigi, itu lebih baik, ambk pencegahan awal sbelum lg teruk, bila dh hitam, mmg xkn dpat diselamatkn lagi, 2tahun trlalu awal utk hilang gigi susu

sis pkai kn ubt gg ap kt ank ye boleh sy tau

4y ago

Yang putih2 pada gigi adalah tanda2 gigi nak rosak disebabkan poor dental hygiene ataupun boleh juga disebabkan dental fluorosis. white spot tu tanda bakteria pd gigi masih aktif dan turn out to brownish atau kehitaman yang mana gigu akan rosak. Kandungan fluoride dalam ubat gigi kanak2 masih lagi dalam acceptable amount dan masih selamat walau ditelan. Apa yang kanak2 telan akan dihadam instead of stay kat gigi yang mana kalau pun ubat gigi tu stay pada gigi pon masih lagi washable.