Hi, anak saya najis keras dah 3 hari. if sembelit usually tak buang air besar kan? or this one consider sembelit?

Anak saya takde tukar susu formula. mmg guna susu formula brand yg sama since 7bulan. now dh setahun 3bulan. tetibe dh 3 hari najis keras. buah betik dgn pisang mmg hari2 makan byk. but still keras. siapa tahu?

4 Balas

tengok bristol stool chart (refer google) kalau stage 1 dan 2 itu kategori sembelit. najis berketul² mcm tahi kambing. setengah baby buah pisang bole jadi sembelit. betik if nak bagi make sure yg masak ranum tu. boleh cuba bagi buah naga,oren navel,tembikai,yogurt natural, buah pear,plum untuk lawas. make sure air masak cukup.

cuba buat senaman kayuh basikal..sbb ank sy law sembelit,sy buat mcm tu je..alhamdulillah ok

Jangan bagi makan pisang. Sy guna susu lactogrow baru anak tak sembelit.

dia meragam tak tu ? kalau okay je macam biasa.. takde apa kot.