Hai mami2 saya nak tanyaa kot2 dalam ne ada yg tahu.sbb saya first baby

Anak saya skang da 6 bulan.tapi saya berhenti kan susu badan da 4 bulan.sekang ne saya nak susu kan badan balik.ada tak cara nak susu badan banyak.saya da try makan betikk.tapi still sekit..

2 Balas

nak makan apa2 makanan utk tmbh susu boleh. tapi awak kena fahamkan konsep demand dan supply. DEMAND (permintaan) & SUPPLY (pengeluaran/penghasilan). konsep mudah nak faham selagi ada permintaan dr baby directfeed/mengepam selagi tu pengeluaran susu badan. kalau just tumpu pada makanan tp xde demand dn supply awak. mmg susu xkn keluar. bila nak adakan susu badan balik kita panggil kaedah relactation. kaedah ni bukan harini awak buat terus hasil susu meriah. awak kena tahu sbb awak dh stop lama susu badan. jadi akan mengambil masa utk produce semula susu badan awak. mental dn fizikal awak kena kuat if nak adakan susu badan awak balik. jgn putus asa. paling cpt dpt hasil 3mggu. option 1 : pujuk baby directfeed semula (mungkin baby dah nipple confuse) 1) buat oral stimulation (boleh search dkt you tube) 2) kerapkan skin to skin dgn baby (mean awak shirtless dan baby pakai pampers). pujuk baby dlm masa 10-15min setiap hari. pujuk dlm suasana suram dn tenang 3) offer breast sekerap yg boleh dkt baby awak. jgn offer time baby dah menangis teruk. offer sebelom feeding que baby. boleh juga offer time baby tengah mamai 4) mandi dgn baby awak utk dia rasa sentuhan kulit awak. 5) elakkan cuci nipple awak dgn sabun dan elakkan pakai perfume. sebab baby boleh kenal bau aerola ibu. 6) boleh guna kaedah supplementary nursing system (search you tube) option 2 : jadi epmom (exclusively pumping mom) 1) jaga jadual pam. pam setiap 2-3j. max pam setiap sesi selama 20min. walaupon awak pam keluar angin terus kan jgn eh susu xkeluar terus xnk buat. sbb nak bg signal ke otak semula utk produce susu badan. pam including malam. min pam sehari 8x. max pam sehari 12x. awal2 ni awak boleh pam setiap 2j sekali. 2) boleh selit power pumping. buat dalam 2mggu direct. Jangan stress. Jangan putus asa. buat sampai dapat hasil. sedangkan ibu yg ambik anak angkat pon boleh keluarkan susu badan. inikan pula kita yg melahirkan baby tu sendiri. set dlm mindset yakin susu badan ada dan sentiasa cukup utk baby awak.

kene tahu konsep demand and supply..