Macam mana nk ajar ank umur 1 tahun

Anak saya sejak masuk 1 tahun ni prgai menjadi2. Sy jnis yg pkai spek, time nak bg ank tidur dia taknak tidur then dia cabut spek mata sy ,bila sy mrh dan pakai balik still jgk dia buat bnda sama mcm nk patah spek . Lsptu kdg time nk letak dlm buai dia tarik rambut sy, ataupun duduk saja2 pun dia tarik jgk. Masalahnya rambut mak menakan dia tak tarik plk sedangkn mak menakan dia dduk skli.rmbut smpai jd kusut masai 😭 lepastu kalau tak mau tdo dia keraskan badan nk kluar dari buai sdgkn waktu tu pkl 4 pagi sbnrnya dia mngtok je tp tktau la sy stress pstu bila ayah bg tidur , tdur plk. Kdg nk tdo dgn mak kdg dgn ayah mcm2 style. Kalau tak bg apa yang dia nak , contoh kunci kereta dia mngamok smpai trpaksa bg jgk . Adakah ank sy nakal ? Macam mana nk ajar dia. Kdg mrh atau pukul tgn pun mcm tk jln je. Dia tk ngis pun#bantujawab

16 Balas

Itu tumbesaran yang normal untuk umur satu tahun. Logik lah anak baru setahun dekat dunia luar, banyak lagi benda yang dia tak tahu. Sebagai parents, pertama kita enjoy masa dia budak2, anak 1 tahun ni memang cheeky dan kadang2 menguji kesabaran. Anak belum mumayyiz - belum faham perbezaan baik dan buruk. Langkah dari kita adalah sentiasa sabar dan syukur sebab anak kita aktif macamtu. Banyakkan ilmu mengenai parenting, follow orang yang pakar tentang kanak kanak inshaAllah kesabaran dan kefahaman tu akan datang.

1mo ago

baik terima kasih..