Pipi merah

Anak saya pipi merah begitu. Saya dah pergi klinik. Try ubat klinik. Ubat farmasi zarin, calemine. Still x elok. Kenapa ye merah begitu. Mohon bantuan.

Pipi merah
9 Balas

Salam puan. Sy dr, nampak mcm ni eczema. puan boleh cuba pakai aquos cream atau qv baby. Klau tmpat gatal tengah merah , letak aquos cream dulu baru sapu hydrocort cream 1%. Tp pstikan jgn pakaikan hydrocort cream lbih dari 3 hari. Dan wajib sapu nipis saja. Dan jgn trlalu bergantung kpd steroid med. Nnti dia dh besar sikit. Sebaiknya buat allergy test. Utk mandian, cuba pakai sabun yang xde fragrance cth sebamed. Jgn pakai sabun yg boleh triggered eczema spt lifebouy, dettol. Sabun ni boleh jadi buat kulit baby kering. Bila kering nanti akan gatal sangat Utk detergent, saya cadangkan persil. Kalau anak yang sudah makan, cuba elakkan makanan yang mempunyai gluten, yeast dan soy. Kena try satu2 mkanan supaya boleh detect anak allergy dgn apa. Sebaiknya saya cadangkan buat allergy test supaya kita boleh prevent dari jadi lagi teruk. Saya sekadar berkongsi. Terima kasih

4mo ago

Terima kasih dr atas nasihat.

cuba losyen cetaphil utk dry skin punya, dr yg sy jumpa cadangkan yg tu utk anak sy dan sy apply setiap 3/4 jam sekali utk bgi dia lembab dan alhamdulillah dah okay utk anak sy

4mo ago

ye ekzema jgk,, kena rajin guna dan cuba elakkan benda yg trigger ekzema ,,

bawak g klinik sis, haritu anak saya kene kat leher da letak sebamed extra soft semua last2 rupanya jangkitan kulat, dr bg cream terus ok

puan,pi klinik pakar kanak-kanak, klinik China, klau sya pi klinik yg cawangan kt sungai Chua,sebb sya duk Bangi. sehari pakai, terus ok

Kena air susu ibu ke sis jadi mcm tu ? Sbb kalau baby saya kalau kena susu saya auto jadi naik merah2 gitu pastu sapu ubat ok dh

mgkin ni ruam susu. anak sya kene kt tepi telinga dia. skg dh baik, sya pakai krim ubat farmasi luar.

Ambil tepung kanji buat mcm bedak buat siang mlm smpai sembuh insha allah anak buah saya buat mcm tu

Cuba mandian Tasneem..utk masalah kulit.bb sy pun pakai..mmg mesra bb

Bawa ke klinik pakar kulit awak