Anak meragam serba tak kena😔

Anak saya nk masok 3 bulan 9hb ni ckup dia berumur 3bulan.. takdi dia ngantuk nk tido saye upah susu lepas tu dia mengamukj serba tak kena terus dia menangis tarik dalam kuat tak terkata macam saya pukul dia😔 adik ipar perempuan saya buat tak tahu jer sampai saya nak nangis nak tenangkan baby saya tuu bukan nk harapkan at least tanye lah kenapa ke ape ke🙂 actly dia ade mslh ngn mil saya.. tpi sampai saya org luar pun dia xnk bercakap. stress 🥲#seriusnanya #firstbaby #bantusharing

6 Balas

lahh. adik ipar x tanya pon nak terasa ke? pujuk je anak awk tu. jgn harap kn org nak tanya psl hal kite. anak kite diri kite, kite kena pandai jaga. org xnak tanya xnk amek tau biar jela. knpe pulak yg awk nk stress. buat x tau dh la. die nk bercakap xnk bercakap biar jela die. die x kacau pon kehidupan awk. lain la kalau die kacau kehidupan awk, bru la boleh nak stress ke rasa semak ke ape. bby meragam sbb mengantuk tu biasa je. setiap bby mcm tu. so awk kne pandai urus emosi masa dia meragam. xboleh stress. lagi awk stress die menangis lagi kuat. boleh bagi dia hisap jari ke hisap puting ke. dukung bwk jalan2 pon boleh. pusing2 je dlm rumah tu. dodoi kan. peluk dia. tepuk2 dia sampai tenang. kalau dia hisap jari biar kn je. sbb tu salah satu cara dia nak tenangkn dirii. jgn awk tarik tgn die pulakk.

normal tu sis.. anak sy pun mcmtu. asal nk tdo merengek. kena dukung dia bt cara lain tepok dia mengering ke..puting/buai. buat cara smpai dia bole diam atau amek mood utk tdo. pasal adik ipar tu tk penting pun.. sbb anak sendiri jaga sendiri. tu tanggapan sy la eh kalau duduk serumah dgn ipar2 ni. kalau dpt ipar yg ringan tulang baik hati hati lembut memang dia akan tolong kite. kalau da nmpk dia mcmtu bt tktau sudah. baik kite layan anak kite je. melainkan kalau suami perangai mcmtu memang kena amek pusing 😂 sabar la sis.. jgn harapkn apa2 dri ipar dan tk perlu stress pun kalau ipar tk tya. kalau dok hospital dgr budak2 nangis mak2 lain bukan amek tau pun bg diaorg tu bukan anak diaorg tp anak org lain kenapa kite nk kena tanya. nurse pun bt tktau je bila dgr anak meragam 😌

sis tak payah hiraukan adik ipar sis tu❤️🌹yang penting sis tenangkan anak sis dari menangis... kite ni tak boleh nak harap kan orang sgt sis.. Sis bertenang and reda kan tangisan anak sis... nnt bila dah tenang... sis try tidurkan dia.. nanti sis baca baca la sikit selawat ke apa ke... dodoi dia... ❤️😍 usap usap skit dia... pastu kalau berkesempatan sis baca la info info penjagaan bayi di TAPs ni.. atau di youtube atau di mana mana info yg sis boleh dptkan..... jgn risau sis.. kita ni supermom.. 😂 sis boleh lakukan nya... bila sis tahu nak handle baby.. sis happy.. baby happy...

biasalah tu baby nak tukar bulan atau growth spurts mmg akan nangis & meragam atau overtired sepatutnya waktu dia tidur tapi kita lambat tidurkan,mcm anak saya kdg dia xnak susu pun lagi kita sua lagi dia ngamuk sbb dia dah kenyang, dia cuma nak tidur so saya baring je sebelah dia & tepuk² bagi tidur

sama tarikh lahir anak kita 9hb, sudah check pampers perut dia smua? takut dia ngtok

normal 😄bby sy pn tgh alami benda yg sm...bby sdg membesar