ruam panas

Anak saya kena ruam panas .. macam.mana yaa nak baikkan ruam.. ada tips atau krim yg bagus tak.. risau sangat ?

ruam panas
42 Balas

Hi puan.. Anak sy pun mcm ni. Better jgn cuba apa apa krim yg bkn2 or main pegi farmasi je sbb bayi ni lain2 ada dia punya sensitif kang jd lain pula. Better terus pg jumpa doc paedtrician utk dia bg cream yg sesuai. Sy pn mcm anak puan juga. Sy pgi KPJ Selangor, doc bg hydrocotisone(ada steroid tp doc dh explain its safe for baby, yg pntg pakai nipis2 je ya! (pakai around 1weeks tp kalau dh ok stop je) dan eucerin lepas kulit baby dh ok sbb utk kelembapan (moisture je) pakai dlm sehari dua. Lepas tu stop.. Anak sy mmg sekejap je.. Alhamdulillah risau juga sbb kulit anak sy pn merah kering.. Kesian.. Takut baby gatal buat dia xselesa.. Apa apa pun puan kene pgi doc juga utk better advise yg lbih pakar.. Jgn try ikut suka2 tauu! Sbb takut baby jd lain or enzema lg kesian baby kitaa. Okay mommy... Smoga bermanfaat 😉

4y ago

Okayy terima kasih puan

Siang pakai barut n pamper je jgn pakai baju..mlm cr baju jaring2 pakai.mandi xyah sabun mndi cmtu je dl...kekdg kulit baby sensitif..bila dh ok br try sabun n tgk kalu ok teruskan jika xok tular sbun lain...musim ni mmg mcm n i la mcm baby sy ritu... skrg pom dh sethn bila panas penuh kt lehen n dada bila cabut baju... xleh pakai bj bln 3 panas kot,peluh jadi cmtu...

4y ago

Okayy sis .anak saya baru 12hari . Risau sangat tngok kulit dia . Skrg pun tak bedung sbb cuaca panas kan.. Okay sis terima kasih kasi tips

Anak sy cmni jgk. Suami sy cukur rambutnya. Alhmdulillah. Hri ke 3 da mkin hilang.. cuba la sis cukur rmbut. Sbb rmbut tu pyabab haba badan terperap.. dan lps cukur biasa akn tgok ada kudis x dikpla ntinmkin susah nk rwt

4y ago

Owh xpe inshallah x de ape ni.. sis cuba bg baby susu kenyg dlu.. lpstu bedung dan sis pangku ya. Nti suami ready je besin isi air di bawah. Sblum cukur shmpo dlu.. InshaAllah. Slow² blajar.. boley ni.. sy dan suami tkut² jga. Tpi kami cekalkn hati dan slow² buat. Alhamdulillahh jadi. Apa² pon, sis buat la mana yg trbaik ya 👍😉😉🌷

Cuba pakai bedak pureen warna biru muda .. Mengandungi tepung kanji .. Anak sya pun begini jga dulu .. Tapii sya pkaikan bedak pureen warna biru muda tue .. Skrg ruam anak saya okeh dha ..

ank sya pn mcm ni, stop guna sabun yg biasa tu, sya gi farmasi ckp nk beli sabun utk ruam pastu sapu krim calamine..dh ok dh ruam ank sya, bedak ke lotion mmg sya tk letak smpai ruam tu baik

Tukar mandian sebamed.. anak sy dulu semua start jadi mcm ni, pastu jadi ekzema.. mndikan bby dgn air suam.. kalau mlm selalu sy titik sedikit sebamed dlm air suam.. lap badan baby

Cuba letak bedak sejuk, tepung ubi, bedak merah, sabun sebamed ke. Paling penting jangan biar anak pakai baju tebal. Tapi kalau melarat sangat pergi klinik nanti ada ubatnya

Seeloknya sis refer doc dulu..nanti try nie try tu,takut makin teruk kulit anak sis..apa2 sy doakan semoga anak sis sihat n ruam nie akan hilang segera..insyaallah

sapu dengan losyen calamine. boleh minta dgn klinik kerajaan. paling selamat utk newborn. tiada kandungan steroid. sangat berkesan. kulit rs sejuk je.

bby sy bru 1 bulan dy prnh kena ruam truk bhgia leher ,sya guna tepung kanji Alhamdulillah sgt berkesan ibu2 boleh la cuba ..😇