Ruam panas di muka

Momy guna krim apa ye untuk hilang ruam panas di muka baby#firstbaby #firstmom #seriusnanya

Ruam panas di muka
16 Balas

Saya monitor dulu tahap ruam tu. Kalau ruam susu, cuba lap kering selepas anak menyusu, atau basahkan hujung kain dan lap ya, biasanya 1-3 hari dah hilang sendiri. Macam anak saya rupanya tak tahan panas, obvious sgt bila pakaikan barut satu badan naik ruam. jadi saya tak pakaikan terus, elok hilang terus ruamnya. tidur pun kena pastikan dia tak berpeluh, kalau mengiring tu nak kena alih2kan sikit kepalanya. atau boleh tengok juga jenis sabun mandiannya, takut ada bahan sensitif baby tak serasi. saya mmg hari2 belek anak sebab saya ada eczema, mmg harap sgt tak turun ke anak huhu.

12mo ago

saya last pakaikan barut masa baby umur sebulan lebih macam tu, entahlah mungkin material tak sesuai/tak serap peluh kot. padahal saya pakai barut yg kakak bg, anak dia pakai ok je, anak saya tak ok haha. mak saya bising jugak suruh letak bedak agnesia kat ruam tu, tp saya rasa lecehnya dah satu kerja pulak kan. bedung kat rumah saya pakai jenis kain muslin tu, pakai kan waktu tido je, bila dia jaga cepat2 buka. waktu siang pakaikan baju nipis, lengan pendek atau lubang2. anak saya pulak tido nak kena bedung, baru lena huhu

tak pakai cream lagi bagus kak sebab itu cream semua takut untuk pakai sebab mungkin chemical....kalau bayi dah 6bulan lebih kita boleh sapu serbuk kuning biasa serbuk itu kita pakai untuk masak serbuk ITU la.....sebab serbuk itu sejuk ataupun boleh beli kat kedai India minta serbuk kunyit nak pakai untuk baby nanti dia org yg bagus punya....yg ni herbal lagi Sejuk Dan bagus

dekat sekitar wajah anak saya...saya pakaikan krim snowhitee treatment...ruam panas dekat bhgian badan depan blkg dan kepala...sya letak krim yg Dr bagi(consult Dr seeloknya sbb kulit bayi sensitif)..

12mo ago

samaaa ..sy pun pkaikn ni utk ank

Saya sapu cream echonazine sapu nipis je sebab ada steroid lepastu saya doublekan dgn baby oil alhamdulillah sekejap je hilang .. kadang naik ruam tu lap2 bersih dgn air .. petang dah hilang dah🥰🥹

Saya biarkan. Nanti hilang sendiri. Cuma pastikan persekitaran baby tak terlalu panas. Elakkan baby dari berpeluh. Pastikan angin kipas kena pada baby juga. Kalau rumah ada aircond, boleh on aircond.

sy guna snow white treatment lotion yg strawbery untuk ruam , eczema dan lain2. alhamdulillah sesuai dgn anak sy . sampai sekarang masih guna lotion tu tak kira la naik merah sikit pun sy sapu .

Musim ek. Ingatkan baby sy je naik ruam mcm ni. Nasib baik jumpa post ini. Baby sy lagi teruk merah2 pipi hidung dahi belakang kepala, belakang badan

Ank sy dari umor 2bln ruam di muka , sapu krim snowwhite oke skjap lps tu ruam makin mnjadi .. kwn sggest sapu vaseline alhamdulillah kulit da oke

saya pakai cream sebamed yg ini.. pharmacist yg suggest sbb yg ni memang khas utk kulit muka baby, boleh sapu juga di bahagian dada baby..

saya pakai bedak sejuk warna pink dlm botol.kt farmasi ad jual ..dlm 3 hari dh hilang.