Menyusu badan baby 12 bulan

anak saya dah setahun , gigi dah tumbuh 8 batang yg depan . sekarang ni setiap kali dia menyusu sakit sangat2 sebab dia suka isap guna gigi . sebelum ni ada gigi tapi tak sesakit ni 😭 faham tak hahaha ish nak cakap pun taktau tapi yg boleh faham , faham lah kot . sebab dia ada gigi kan . tapi masuk 12 bulan ya Rabbi mmg sakit betul 😩 tapi memang menyusu budak dah ada gigi ni memang menyakitkan ke 😭😭😭 hari2 sakitt sampai rasa taknak bagi susu badan dah sebab takutt nak rasa sakit tu 😭 dah lah package kadang2 dia boleh tarik puting ya Allah 😭😭😭 boleh kongsikan apa2 cadangan tak 😭 #firstmom #bantujawab

4 Balas

tak pernah kena gigit, anak gigi dah full masih bf ni alhamdulillah tak pernah kena gigit. nightmare sungguh tu kalau puting kena gigit 😭😭😭 sy dr anak belum ada gigi lg selalu pesan jgn gigit nanti sakit xleh susu. bila rasa mcm kena gigi "ha aa jaga gigi", kalau baru nk nyusu selalu suruh dia bukak mulut besar2 dulu baru masukkan puting, kan nk nyusu kena melekap kat areola. cakap je ulang2 nti dia faham la. sy baca LC bg tip kalau anak gigit, tgh dia gigit tu picit hidung @ tekankan badan kita ke muka anak, dia takleh nafas dia akan bukak mulut, astu kata la jangan gigit. jangan marah jangan jerit jangan gelak2. 1 nada je

Ya.. Memang sakit dan ia fasa sementara dan akan berulang bila tumbuh gigi lain pula. Saya teruskan je penyusuan. Selagi anak belum pandai pilih mana payudara yg dia nak susu, so, cara kita nak pulih sakit kalau melecet tu, bagi dia payudara yg sebelah. Yg sakit tu, letak nipple cream sesuai, jangan bg anak menyusu kat situ selama 24 jam dan marmet je.

ank sye pun 8btg gigi. kdg2 ade jgk die gigit. cuma time gigit tu sye cubit pipi dia ckp dgn dia ibu sakit. nnt lama2 dia xbuat dah

Kalau dia gigit awak picit hidung dia nanti dia lepas