Perkembangan bayi 8 bulan

Anak saya boy. Usia dia 8 bulan. Ada orang cakap baby saya ni lambat sikit compare tu milestone baby2 kebanyakan since dia teramat lah jarang nak merangkak. Saya adalah nampak dia merangkak but tak lama lah. Dia lebih suka mengesot. Yang saya pelik dia dah boleh berdiri berpaut n berjalan berpaut. Memanjat pun ya jugak. Untuk percakapan pulak, dia jenis tu nahhh tarik high note. Jerit jer kuat. Tapi org terdekat still kata my baby lambat n salahkan saya sebab tak monitor anak punya perkembangan. So soalan saya, bukan ke milestone baby tu just rujukan? Kenapa eh ramai sangat yg terlampau ikut milestone sedangkan baby lain2 perkembangannya?

2 Balas

abaikan la sis, mulut org bab banding/mengata anak takkan pernah habis, pergi la mana pun ,mesti akan ada. anak buah saya jenis mcm awak, takda meniarap, merangkak apa pun, tiba bole berdiri apa semua. lagipun perkembangan tiap baby kan tak sama, janji sihat, aktif, doktor pun tak kata apa, alhamdulillah. ignore je okay. enjoy je semua moment dgn baby, yg hadap 24jam awak, diorg just tgok mcm tuh je.

12mo ago

betul.. sme la beza anak sy ngn cucu sy beza sebulan je.. tpi cucu sy da jalan sume da.. sy senyap je la.. sbb anak sy ni more tu merangkak n bercakap trus..

bgi saya cepat dah tu sis .. anak saya 8bulan 17hari merangkak pun belum .. baru meniarap 3bulan .. perkembangan ank lainΒ² .. abaikan mulut yg kata