Tips untuk anak start bercakap sebelum 2 tahun

Anak saya berumur setahun 10bulan, boleh menyebut 12jenis perkataan sahaja, faham arahan tetapi masih bercakap bahasa baby.. normal ke? Ada tips boleh share untuk panduan anak cepat bercakap dua patah seperti "nak susu" @ "nak mamam"?#firstmom #pleasehelp #bantusharing #ingintahu

5 Balas

kalau ada bg baby screen time. buka cerita mcm mrs rachel. dia ada ajar cara utk baby berkomunikasi. atau version bahasa melayu kak tisha. screen time ni tak perlu 24jam. had kan tengok setiap berapa minit ja. pasti kan awak ada masa baby tengok screen time. bukan bg tengok sorang2. awak boleh follow intonasi sama2 mcm mrs rachel. buat gaya sama2 supaya baby berminat utk bercakap. previous 1st baby sy hanya boleh sebut nak, mak (pangilan maktok dia) sahaja. lepas sy bg kerap tengok dn sy sama2 ikot praktik baby dah boleh ckp ayat yg byk. make sure awak bercakap bahasa baku. bukan guna bahasa short form atau bahasa mcm awak sebut. sebut penuh. nak makan bukan nak mamam

kna bnyak bckp start umur dia sthun sis kna bnyk ckp ngn dia nnt dia akn fhm n akn ikut bla 1 thun 10 bln pstu ajar tntang kebersihan..ank sy slung start umr 1 thun lbh bla dia pndai jln sy ajar kebersihan buang smpah cci tgn n sbagai ny skrg dh 4 thun mudah nk bri arahan dia ikut je

Berbual dgn anak selalu. Guna bahasa yg betul. Jangan buat-buat pelat.

kene selalu communicate dgn anak

banyakkan bercakap dgn ank...