Muntah susu @ jeluak

Anak saya baru masuk 27 hari,tapi selalu muntah susu dengan banyak..ada sesiapa boleh share x mcm mana nk buat??#bantusharing #mommybuntu #firstbaby

6 Balas

Kekadang kita nampak mcm muntah susu yang banyak, sbnrnya 1 sudu kecil je yg keluar, jd ibu2 tak perlu risau kalau baby muntah susu. Itu salah satu reflexes system baby yg tak matang lagi. Sentiasa pantau bilangan susu yg diberi kpd baby, kalau dh ckup, tapi baby nak lagi, mungkin tu tanda baby nak mengempeng. Selepas susu kan, sendawakan baby bagi angin dalam keluar, mgkin lambat sikit nak keluar jadi mommy kena sabar, & kekdg angin akan keluar sekali dgn muak susu. Sentiasa perhatikan bayi takut tersedak itu sahaja. Nnt lama2 mommy akan tahu & kenal perangai baby sendiri mcm mana nnt 😊

make sure sendawakan k. anak saya dulu, saya bagi susu tu suhu dia suam2 dia boleh minum. so, senang dia nak sendawa. kalau susu tu suhu xbape suam, mmang merana nak menepuk belakang dia sampai sendawa. bila xsendawa, dah kena standby kain takut jeluak 😂 tapi kalau teramat selalu jeluak, pegi hosp sis, takut ada masalah reflux

Kurangkan kuantiti susu, lepas susu jgn gotang die atau pegang dada die. Just tegakkan die dan tepuk perlahan belkang badan die.

muntah ke jeluak? ada beza muntah dgn jeluak.. baby minum susu ibu atau susu formula? kadang takut over feeding tu..

bg baby betul2 sendawa

Sendawakan die