Susu tak sesuai?

Anak saya baru lahir 3 hari disbbkan susu badan tak keluar terpaksa la pakai susu formula tapi bila minum susu nya anak saya terus berak warna hitam apakah susunya sesuai atau memang macm tu ya#bantujawab

2 Balas

warna hitam tu dipanggil meconium,,iaitu makanan yang baby makan dalam perut. memang semua newborn kalau berak kluar warna hitam.warna kuning tu bila dah susu start masuk dlm badan dia dan meconium tu dah takde. masih warded kan?nanti nurse akan Tanya pasal berak kencing so kene sentiasa monitor ya. also,,walaupun susu badan tak kluar,boleh try perah dulu utk rangsangan sebab susu formula sebenarnya tak elok untuk perut baby baru lahir until 2 years sebab usus tak kuat lagi. try Tanya nurse cara pam susu badan,,jangan stress2 susu tak keluar,,kene fikir positive je.

Boleh refer poop chart ni