Boleh saya bertanya macam mana nak keluarkan kahak bayi ya?

Anak saya baru 1 bulan 14 hari dah seminggu dah dia batuk berkahak saya risau dia tidur tak selesa, boleh saya tahu caranya nak keluarkan kahak?

7 Balas

Kalau dulu saya anak first mcm ni, saya guna yg tradisi punya bakar bawang putih lepastu bgi ketuk sikit jgn hncur sgt letak kat minyak masak baru sapu kat dada anak.. insyaallah sembuh, tpi kena rajin buat smpai dah okay..alhamdulillah, ikhtiar sembuh tak smpai nak kena sedut apalagi kena tahan wad…boleh try error sis.. tpi kalau dah rasa teruk tu baik p hosp secepat mgkin

7mo ago

Semoga anak sis cepat sembuh ya 🤲🏻amin

1) check pernafasan baby .. laju x .. mcm mana kira blh tgk youtube .. 1min-40kali-60kali turun naik dada klu utk baby .klu lebih mksud nye nfas lju kne g hosp 2)tgk dada ada lekuk x .. tgk wktu dia tgh tdo klu ada kene g hosp 3) kalau 1&2 tu xde .. awk bwk baby g klinik swasta ambk nab n suction ..

7mo ago

ok terima kasih sudi kongsi ilmu.

pergi klinik sis bila da seminggu huhu... dan coba try sapu cream herbal baby tropika. bagi kahak baby kluar. sbb baby i juga mcm tu tuhari..i bawa hospital msuk ward sbb bnyk kahak...n i sapu cream tu kahak smua kluar.

7mo ago

tikt0k n sopi ada

Anak saya ada lekuk, pergi klinik dia bg nab sbb kt paru2 ada bunyi and lekuk ada lg bwk pg refer hospital, sedut kahak terus and terus klua tp doktor minta monitor nafas. Time tu dia genap 2bulan

Jumpa doktor. Anak saya ada guna mesin sedut kahak kat hospital tapi masa 5 bulan.

7mo ago

saya dah minta dah tapi doktor kata tak perlu sebab setiap kali lps minum ubat msti dy batuk muntah kahak

tengok baby bernafas ada lekuk x dkt dada baby. kalau sampai berlekuk bahaya ya.

7mo ago

terima kasih sudi kongsi

ni sis

7mo ago

mana nak dapat kan