Baby buang air besar 4kali sehari

Hi, anak saya 8hb ni baru nak masuk 5bulan dan fully BF. Selalunya dia berak seminggu sekali. Tapi seminggu ni dia berak 3kali (jumaat, sabtu ahad). Harini (ahad) dia dah berak 4kali sehari pula.. normal ke macam tu?

1 Balas

sepatutnya mmg kena berak paling kurang sekali sehari. tak pun dalam 3 hari sekali kena berak sbb takut sembelit. tapi kalau tgk baby tu tak struggle dan bentuk berak pun normal, ok la tu. normal berak sekali sehari atau 2-6 kali. kalau lebih 8 kali berak dan bentuk cair dan banyak, tu kena pantau takut cirit pulak

1y ago

ohh ok².. sebelum ni doktor cakap normal kalau baby yg BF berak seminggu sekali.. tetibe jd berderet berak nye tu yg risau 😅