Baby 6m cirit birit

Anak saya 6m lebih. Harini dah hari keempat dia cirit birit. Last dia makan ikan selar kuning + sayur pak choy. Selepas tu dia okay je. Cuma dia berak 2 kali sehari. Dan berlarutan sehingga 3 hari sehingga lah harini dia berak lebih dari 5 kali. Najis cair. Saya bagi makan nasi mcm biasa since dia tak menolak utk makan. Tp saya bagi bubur ayam dgn sayur brokoli je for now. Saya buntu apa punca dan apa yg saya kena buat? Saya perlu tukar susu atau cara pemakanan? Help!

2 Balas

Tak silap saya sayur pak choy atau sejenis sawi² ni memang panas dalam sis sbb tu baby boleh cirit. Ada baby yang tak tahan perut, ada baby yg okey. Kalau teruk sgt bawa ke klinik, pasni sis jgn bg sayur sawi² dan seangkatan dgnnya, sis boleh bg brokoli, carrot, kobis bunga..

7mo ago

Ohh yeke. Boleh jadi juga sbb saya first time bagi dia makan sayur pak choy tu. Sebelum ni brokoli/labu/carrot je. Thanks mommy 😊

cuba stop sayur dulu. sebab sayurkan fiber. tengok bby da berak ok add on sayur dalam nasi semula

7mo ago

Tapi saya bagi dia sayur brokoli tu okay je. Mungkin dia tak boleh sayur pak choy kot.