Try to conceive second baby

Anak pertama dah 2 tahun lebih, kira nak ada anak k2. I thought klau dah ada anak prtama ni senang lekat lpsni but sbnarnya prlu mncuba jg mcm yg anak prtma 😅 ada yg sma ke mcm sya ni? Atau sy sorang je yg mcm ni? #advicepls #trytoconceive #secondbaby

19 Balas

anak first tahun 2020, anak susu badan, 2t7bulan tak trun period lepas berpantang, then 1st period, bulan seterusnya tak dtg2 rupanya preggy. dr tak boleh nk detect baby dh brapa minggu sbb tu dh kira period tak regular. tak sampai 9w, bleeding. Kandungan tak menjadi. jd keguguran. lepas 4 bulan jaga badan mana tau boleh sgkut lagi. rupanya belum ada rezeki lg, tp setiap kali nk period tu memg simptom org preggy, muntah mual sakit kepala la bla bla haihh. last2 period haha. takpe ada hikmah, lgpun anak 1st ni tak habis nak gomol lg, masih geram dgn dia. so just be patience. ada hikmah kita dpt lambat/tak dpt lagi.

9mo ago

iyaa, bila preggy dlu sebelum gugur asyik2 ckp alamak tak bersedia lg ni. tup2 Allah swt dgr. takpela, lgpun anak 2nd ni taknak rushing, nk betul2 bersedia baru ada. so same dgn awk, lambat cemana pn ada hikmah. Allah swt tahu apa dia rancang 🥰

Sy nk dpt anak ke 3 Beza 12 tahun dr no 2 😊 No 1 & 2 beza 2 taun saja No 3 12 taun beza dr no 2 Mmg jauh betul 😬 Tp klu Allah kata sudah rezeki Alhamdulilah.. Sy anak first & 2 preggy berat bdn cantik (BMI) No 3 jumpe doc pakar puan 3 orang Ckp suruh turun kn berat bdn (sbb overweight) Sy terus lupa kn hasrat nk bby lg Just enjoy gn my life gn anak2 😊 Tup2 ketika msk obesity sy preggy 😂 Mcm xpercaya tp tue lah rezeki dr Allah 😬 Awak jgn putus asa n berdoa pada Allah ya..

10mo ago

Sy xpenah nk mencuba sebenarnya sis.. Xada merancang langsung.. Asben ckp jgn stress nk tambah anak, enjoy jew Smpi rezeki ada lah tue.. Gitu lah sis hehe..

Tak jgk..but dont worry..enjoy je duluu, mna tahu nnti, tahu2 dh lekat..sy pun last year bincang2 dgn husb nk ttc 2nd bby..sbb ank 1st pun dh nk masuk 3y.. Rupanya waktu tgh bincang tu, mmg dh ada pun si kecik ni dlm rahim..so skrg dh 2 anak, sy decide nk rehat lama memandangkan ni czer kli kedua.. In shaa allah, semoga ada rezeki awak utk conceive 2nd bby..Aminnnn..dan jgk semoga ada rezeki bby utk semua yg tgh TTC..

10mo ago

thank you dear 😭😭

sy kwen je tros lekat pastu ggur, lpas sbuln ngdong lg, dh dpt ank ptme , nk dpt nom 2 perit jugak 4 thun bru lekat, mmg sy x mkn prncg pape pon tp xd rzki ,, pastu bile dh dpt ank no 2 , eh x sgke plak mkn prncng ttggl shri je tros lekat, dh jarak no 2 dgn 3 dekat pulak😆😆 time beria nk ssh nk dpt , time xd plan nk tu x disgka2 rezki allah bg😝😝🤪😝

10mo ago

ha ahh mmng mcm tu kn..klau kita tak nak tbe2 dpt tp klau beria nak ada anak susah sngat

Semoga Allah permudahkan urusan sis... Sy pn cm tu, ank ke 5 ni susah plak lkat,... Ambik masa 3thn lbih bru lekat.... Y len mudah sngt sblum 2thn dh lkat... Asal bersama time subur trus lekat... Sis trus usaha ye, insyaa Allah rezki dtg tpt pd masanya... Insyaa Allah ada rezki sis nnt...

10mo ago

tq you sis 😭

I pun sama dear. Utk anak yg ke4 ni, i went to see pakar. Rupanya hormone issue. Sebab umur pun dah bertambah. You try lagi la dear. If still tak conceive jugak, boleh jumpa pakar utk TTC. GOOD LUCK insyaAllah dipermudahkan amin2 yra 🤲🏻 😘

10mo ago

I dah nak masuk 40 dear 🤣 cukuplah 4org. 3boy, yang otw ni girl. InsyaAllah dear, rezeki takkan salah alamat. Amin2 semoga dipermudahkan to both of you and your husband ya. 🤲🏻

depends. mcm sy 1st baby setahun 2bulan lekat 2nd baby. jarak dekat sbb faktor usia. takut nk tggu lama2 nnt makin xlrt😅. alhamdulillah rezeki dpt sepasang. ni baru ambik perancang

10mo ago

inn shaa allah, ada rezeki. rezeki xpernah salah. semoga allah tiupkan rezeki zuriat buat awak dn suami tepat pada masa nya❤️

sya anak baru seorang,umur anak dh 6 tahun,teringin juga nak ada anak ke 2,tpi sya 2 bulan dh tak dpt haid,dh cek kat klinik tpi hasil nya satu line je,samapi 3 kali cek

10mo ago

dah try scan ke?

My advise, since nie pun 2 nd baby, I'm sure sis da cuba mcm2 cara nk dptkn baby (sis da ade pngalamn dptkn yg 1st pun), better jumpa Dr/buat check up..

sy plk x prnh merancang apa2 pun.ttc 16thn.tup2 dh mengandung pun.skrg 36week.sy cm amalkn mkn produk amway sblm disahkn mengandung.alhamdulliah rezeki

10mo ago

bleh spill which product amway yg awak consume?