Sedih rasa nak nangis

Anak pertama czer (sonsang dan besar) Skrg mengdung anak kedua Ramai ibu ckp nnti kena czer balik Saya trauma sngt bila dngr czer Saya da jaga makan skrg gdm pn x sangkut Ada x peluang saya bersalin normal :( Sedih sngt ... Sampai perasaan takut tu semangkin besar dalam diri untuk bersalin Tolong saya mommy"#pleasehelp

8 Balas

Doc akan benarkan normal sekiranya condition puan ok. Memang tak mustahil pun bersalin normal sekiranya before tu czer. Dan sebaliknya. Saya tiada pengalaman, tapi based on pengalaman kenalan saya, bersalin anak first terpaksa emergency czer walhal bahagian bawah dah digunting dan 2x percubaan proses vacuum; kemudiannya doctor baru perasan, baby tu memang kepalanya menghadap ke bawah tapi muka mendongak pula. Jadi doc takut tersangkut, so tiada pilihan selain czer. Bkn itu sahaja, rahim kenalan saya pecah ketika proses bersalin ni. Maka untuk next delivery, sekiranya ada lagi…doc mmg tak berani utk benarkan dia bersalin normal. Cousin saya pula…anak 1st czer, 2nd dapat normal. Alhamdulillah. Semoga urusan bersalin puan dipermudahkan. Amiin

sy bersalin czer anak pertama. anak no 2, dapat bersalin normal. tp sebelum tu, kena jumpa pakar. pakar akan suggest sama ada boleh bersalin normal atau tidak. dia akan terangkan risiko² kalau bersalin normal @ czer. jarak antara anak no 1 dan no 2 sy, 4 tahun. takde masalah nak bersalin normal doktor cakap. sbb luka luar dan dalam pun da baik. doktor suruh kita buat pilihan. sama ada nk try bersalin normal @ terus czer. kami suami isteri pilih bersalin normal. kalau tak boleh, doktor takde pilihan. kena czer jugak. tp Alhamdulillah, dapat bersalin normal.

Sy xde pengalaman tapi kwn ade bg tau 2nd pregnancy ok jer bersalin normal lepas czer kalau takde ape2 masalah. Baik awak tanye dktr minta pendapat bagitau dia awak prefer bersalin normal dengr ape dia ckp.

Saya anak pertama pun czer juga sis, hope kalau ada rezeki lepas ni, nak juga merasa bersalin normal. doakan yer smoga sya ada rezeki juga.

nak normal lepas czer kene tanya doktor sbb kene tgk condition ibu skrg. ada apa2 risiko/masalah x. kalau xde, insyaAllah boleh normal

klu xada apa2 masalah bersalin normal sis.. jgn risau.. doa bnyk2 ☺️☺️ semoga dipermudahkan urusan awak bersalin

czer bersebab kan, kalau xde sbb insyaAllah dpt beranak normal, pikir yg baik2 bnyakkan doa ☺️

blh je bersalin normal kalau xda masalah. adik sy, anak 1st czer. anak kedua, dpt normal.