How to handle mantal/ emotions mom & clingy daughter

Anak perempuan sy 1thn 2bln sentiasa nagis & cepat mengamok. Sampaikan sy dah tahap tak boleh tahan sebab hari2 perangainya mcm tu. Lepastu asyik nk melekat je, sy x Boleh gerak kemana hanya di sisi dia shj sampai naik rimas. Nak suruh makan pun pagi/tgh Hari sering mengamok jugak. Kadang2 sy jadi naik hantu terlepas tengking/naik tangan. Mommies ada any tips how to handle? Plsss help me. Rasa macam nk lari rumah pun ada. Rasa macam patut masuk hospital mental pun ada😢🙈

5 Balas

lbih kurg umur baby sy.jaga ank ni sis nak kena sabar btul.actually baby ni dia bole tau kalau u mcm stress n mrh2.dia pun akn ikut perangai u.i fulltime mom.1st u kena redho jadi ibu.i pun kdg2 mkn brdiri n pakai telan je.mndi plak subuh2 dah mndi.mmg sumtimes mcm rs nk mental pun ada tp nk buat mcmna.kita kena hadap jg bnda tu.sb tu ank kita kn.ada baby bkn semuanya indah n comel.dia akn tantrum.buat perangai.it's part of being a baby.ank prmpuan mmg agk cengeng.ank 1st sy pun mcm tu.keje dia nangis je.sy smpai bw dia pegi jumpa ustaz sb asyik nangis n tantrum je.ank lelaki plak lasak sgt.skrg ni sy kena kejar dia 1 rumah just nk pakaikn dia pampers n baju.hari2 pun penat sis.

Hi mommy. Anak saya jenis yang melekat juga. Even ada org lain kt sini nak mak atau ayah nya sahaja. Ada je org ckp bukan-bukan pasal anak. Tapi apa yang saya baca budak-budak umur begitu tak faham lagi dan kadang kala itu adalah cara dia rasa selesa dengan kita. Nak tak nak sabar dan berdoa moga anak jadi anak yang solehah. Aamiin Baca surah al fatihah ke hembus pada ubun-ubun anak masa tidur. Yes. Need to communicate with spouse sebab mereka tak sedar benda mcm ni. #TAPactiveusers #TAPSupermoms

Sis, please dapatkan bantuan, talk about this with your husband, try alihkan perhatian dia dengan toys, or activities yang boleh buat dia leka bagi you boleh rehat sekejap. Minta tolong husband you untuk tengokkan baby sekejap untuk you berehat. Pergi klinik untuk dapatkan bantuan, jangan tunggu sampai emosi menguasai sis 🥺

4y ago

Thank you ye atas nasihat. Ada jugak share2 post about wife sellu marah, Anak nagis kat Husb. So far ada dia bantu alhamdulillah tapi tu la dia busy. Keluar pagi balik ptg or malam then dah penat, tido awal. Nk bagi dia tgk anak pun kadang2 serba salah sbb husb mmg heavy-duty. Kerja tgh panas la buat mechanics etc. So kadang2 pendam je La apa yg rasa kat hati/situasi sbb takut husb pulak yg beban nnt😞

sabar yer.. Ingat anak tu anugerah Allah. Mesti ada cara untuk kita buat bg hadapi anak2 mcm nie. Bykkan google or search how to tackle ank yg begini. Anak puan tu bijak dan perlukan perhatian. So kena pandai tackle dan pujuk dia. Discuss ngan hubby pasal benda nie. Jgn

I suggest sis bykkn research ttg toddler. Bykkan mmbaca.. parenting method jga.. tambah ilmu ya supya lebih faham mereka and tau mcm mna nk handle them.