bantu mommy

anak nak masuk 11 bulan dah 3hari demam on off tapi badan tak panas kepala sahaja panas... ada petua apa apa tak untuk redakan panas kepala anak😣#firstbaby

14 Balas

walau bdn xpanas jgn pakaikan baju. pakai pampers je.. kadang haba panas demam tu dia trkumpul kt celah2 pelipat kita xprasan. keep jerlum bdn n kepala anak.guna air suam boleh air suhu biasa pon boleh. cri titik kt mana panas tu kumpul. mcm celah2 pelipat. anak sy demam mmg pakai pampers je. stiap brapa minit jerlum. kalau dah kering teruskan jerlum. kerap pantau.kalau xguna kain pon lgi bgus. bsahkan tapak tgn,dab kt 1 bdn anak. trmsuk kepala. sy dab je smua trmasuk rambut. biar basah2 bdn anak. bilik suhu biasa . jgn sjuk sgt jgn panas sgt. mcm anak sy demam pling lama 2 hari. biasa shari . esoknya kebah. pakai koolfever pon boleh. cri yg baby punya dan kne pantau. tkut bby cpai msuk mulut..sy jenis paranoid check suhu smpai stiap 10 minit skali . setakat 37c 38c turun naik gitu sy pantau lgi..limit shari dua je untuk suhu mcm tu. hri ktiga kebah. tp kalau smpai bacaan cecah 39c dahi telinga ,demam lebih 2 hari tak kebah turun suhu mmg sy direct hospital.

coolfever letak dkt blkg badan. kalau panas jgn selimut baby. ambik napkin baby then basah kan. balut baby awak utk turun kan panas tu. kepala baby awak sentiasa jerlum. pantau suhu baby setiap 4jam. ada peningkatan segera bawak ke hospital okay. jgn biar.

anak demam ayah nya mmg x tidur....mak ye jenis x tahan berjaga😬..selalu basahkan rambut,ketiak,mmg x bg kering.. stokin n seluar bg pakai,cian sejuk,baju x pakai la...serik sbb anak pertama pernah sawan sekali.

coolfever tu ibarat kain basah. letak dekat dahi tak menjadi masalah pun. saya selalu basahkan tuala lap lap baby di kepala dan seluruh badan. suhu kena sentiasa pantau.

kalau kepala panas , kena slalu letak tuala basah dkt kepala baby .. jgn letak coolfever dkt dahi .. tuala basah pun kena slalu tukar2 .. suhu pantau setiap 4 jam

anak sy pn demam on off.xtau kenapa.asik meragam.mlm melalak Smpai pg.las2 sy bawak g hospital.dokter amik darah baru tau ade kuman.nasib cepat.klu x kne admit.

anak sy 2 kali kene pegi hosp sbb demam panas, instead of letak kain basah, sy lebih prefer jerlum.sentiasa basah kan kepala dgn badan dia.

sy mandikan ank dgn lemon..jelung kepala dgn air lemon insya allah turun

guna timun sis timun dapat serap haba kalau nak senang guna cool fever

boleh try mandikan dengan Epsom salts.. farmasi ada jual rasanya.