Ibu yang risau

Anak dah masuk 5 bulan. Masuk ni dah 6 hari demam. Demam dia turun naik macam tu dan masa pantau suhu within 37.3-37.7 celcius. Dah bawa dia pergi klinik ibu dan anak masa hari ke3 dia demam. Doktor beri ubat paracetamol dan ferric ammonium citrate (tambah darah sebab bacaan HB dia 10.9). Warna najis saya pantau lepas makan ubat tambah darah tu, hijau lumut mustard sikit dan hari ini hijau gelap. Dan berair sikit sebab dengar masa dia buang air besar pun macam berair. Anak sehari sekali buang air besar. Dia pun tak meragam teruk. Perut dia pun lembut bila ditekan. Ubun-ubun normal. Yang ini 1st baby, jadi kurang arif. Najis bayi berair sikit gitu sebab dia nak buang panas dalam badan ke? Warna jadi hijau gelap sebab makan ubat tambah darah tu ke? Ada tak ibu bapa sini pernah mengalami situasi macam ni? Boleh kongsi pengalaman dan pendapat. Ada doktor kat sini pun berbesar hati nak dengar pendapat. Terima kasih

1 Balas

Sy rasa normal warna najis jadi gelap.. Mcm kite masa pregnant, makan ubat tambah darah pun najis warna gelap.. Bab demam tu boleh ikhtiar guna mandian cfbath atau cfrub balm tasneem