Anak umur 9 hari

Anak berumur 9 hari dan bacaan kuning dia 280 ... Saya risau sangat .. ad tk cara cepat untuk hilangkan kuning 🥺 dia kerap berak dan kerap menyusu skrang tp kuning ttp tinggi ...#ingintahu #bantusharing #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #needhelp

12 Balas

Akak saya baru lepas bersalin bulan lepas. Anak dia pun kuning . Kami ikut petua orang lama mandikan dengan air sirap . Pati sirap jngn ada gula pula . Lepastu terus jemuhkan bawah matahari pagi . Kami ingat ini kolot tapi memng betul dngn izin allah turun kuningnya. Kena kerap buat selalu . Jngn lupa smbil tu selawat juga kat baby .

Sy campur dgn susu karihome walaupun di caci, hina, herdik sbb susu sy time tu mmg kering. Jaundice anak makin naik dan naik, risau dgn prolong damaged jd sy bergilir je kari home dan susu badan. Tapi lepastu sy tetap usaha untuk bf dgn pump susu ya mummy, tak sampai 2 bulan saya fully bfeed 🤗

sy drh o,ank drh b,doc ckp risiko kuning tggi sbb drh ank xsama ngn ibu..jd sy cmpur susu fm frisolac n alhmdullih dlm msa 10 hri jee kuning ank trun ke bcaan 71..

2y ago

kalau ibu darah o mmg lmbt baik kuning anak kn

bagi mandi air rebusan belimbing buluh, sapu tapak kaki bayi dgn getah batang wali..inshaallah cepat turun kuning..kerapkan susu sejam sekali

teruskan bf anak, kalau susu kurang, jalan terakhir bg susu formula bg anak minum byk susu, tp selang seli ngan bf, bf jgn tinggal

kerapkan breastfeed dan ibu jgn mkn jamu ke apa2 dulu. even mknn berhalia pun stop dl smpai kuning ank dh turun.

bilas mandian akhir dengan rebusan daun belimbing buluh atau daun kucai. amal pagi dan ptg in sha Allah mnjd

2y ago

ad mndi daun kucai tp x turun hn

saya dulu kerapkan bf , saya minum susu Kambing n makan buah kurma. pastu bf je anak sekerap mungkin

Mandi daun inai , jemurkan bawah matahari pagi , anggur hitam

ibu kena minum susu kambing ..terus kan bf anak