Anak 8 bulan taknak makan

Anak 8 bulan + eczema, tak suka makanan tekstur halus mcm bubur.. jadi sy bagi makanan tekstur kasar sikit mcm nasi lembik + sup.. kadang2 ikan kerisi goreng.. ( tpi gigi belum ade lgi) skrg taknak langsung makan.. bgi pisang lenyek dia geli, bgi ubi keledek pun taknak.. variasi mknn xbyk boleh bgi.. korang ada anak eczema jugak tak? Korang bgi makan apa ye? Ada idea? Patut tak sy risau? Tapi kalau tgk org makan, dia nk mkn juga

1 Balas

masa baby saya 8 bulan pun dia reject segala jenis makan sbb tumbuh gigi, semua saya try dah, semua taknak. tu. masa ty gigi dia tak tumbuh lgi la dan masa tu saya taktau pun dia reject makan sbb nak tumbuh gigi. last2 mama saya try bgi cucu dia tu bgi nasi kosong yg kita selalu makan tu, ehh dia makan pulak. terkejut saya kemain pening nak bgi mkn, last2 itu je yg dia nk. tpi nasi kosong je la, kalau ada lauk sikit je pun mesti dia luah balik. so dlm masa tu sya bgi nasi kosong je, ada selit2 lauk jugak nk tgok dia nk ke tak lgi. buah pun makan jugak, saya tak lenyek atau blend pun, bgi je gitu buah yg lembut2, bgi dia kunyah sendiri. sweet potato bakar pun saya bgi. inshaa Allah fasa reject makanan ni akan berlalu pergi. baby saya nak 9 bulan lebih baru makan banyak sikit dan makan lauk dah. sekarang dah 10 bulan, ada masa makan ada masa tak, masa dia taknak makan tu saya tak paksa pun, bgi je la dia main dulu, tunggu sejam kemudian try suap balik.dan kadang tu baby saya taknak makan sbb taknak disuap, dia nak pegang sendiri. bila pegang sendiri baru makan, tapi bersepah laa. baby sya alergik gluten dgn tenusu, pun pening klu dia reject mkn sbb taktau nk bgi mkn apa dah kalau banyak benda alergik gini.