Subchorionic Haemorrhage

Allah je tau apa perasaan semalam Plan nak kencing, tiba tiba tumpah darah dalam toilet office. Bayangkan tumpah darah macam air paip yg dibuka perlahan. Menitik nitik. Yang pelik perut tak sakit. Cramping apa semua takde. Nasib baik la bawak phone dalam toilet. Call minta officemate dtg toilet bawak tisu dgn pad. Bayangkan darah turun non stop dengan tiba tiba. Takde tanda pape pun. Terus minta officemante bawak pergi hospital columbia bahagian emergency (hospital terdekat dgn office). Kena inject ubat untuk stopkan bleeding. Lepas tunggu, ditolak masuk jumpa dr pakar. Masa tudalam hati mmg dah redha, tawakalillah apa je kata kata yg akan keluar dari mulut dr. Ye lah. Bleeding dah teruk mcm tu. even sementara nk tunggu kena panggil jumpa dr tu pun masih rasa bleeding turun dkt pad. Tapi Alhamdulillah. Allah maha kuasa. Allah masih izinkan anak ini bersama sama dgn ibu nya. Masa scan je, nampak heartbeat dia. Normal kelajuan heartbeat. Dia menari nari lompat lompat lagi dalam perut ibu. Tersenyum ibu. Hilang muka kelat ibu, hilang perasaan risau ibu. Yg tak okay nya rahim ibu. Rahim ibu penuh dgn pendarahan. Dr cakap subchorionic haemorrhage. (Boleh search google pendaran yg macam ni) Mungkin ibu terlalu aktif weekend baru ni. Dgn sepupu ibu nikah, kahwin lagi. Open house lagi. Family day lagi. Padat jadual ibu. Baru ibu perasan ibu tak bagi perhatian dkt anak ibu. Ibu ingatkan sakit perut biasa biasa. Rupanya luar biasa. Anak ibu kuat. Tapi rahim ibu yg tak kuat. Terkejut yg tak boleh ibu bayangkan tengok rahim ibu mcm tu. padahal baru minggu lepas scan dkt KK. Cantikje rahim ibu. Doakan saya dan anak supaya sihat sampai cukup 9 bulan. Doakan jugak kesembuhan rahim ibu. Ohh kandungan ibu baru nak masuk 12 minggu. Tu yg ibu terkejut sangat tengok bleeding banyak. Minggu depan nak inject ubat stopkan bleeding lagi dgn checkup lagi tengok keadaan rahim ibu.

47 Balas

Maaf puan. Saya baru tadi diagnosed subchorionic hematoma ni. Baru 10 minggu. Saya kerap spotting tapi takde bleeding lagi. Saya sangat susah hati. Boleh saya tahu macam mana puan survive dengan kandungan hematoma? Ada tips apa apa? Terima kasih

Macam saya, 13 minggu masud wad. Ada bleeding. Dah menangis teruk takut jadi apa2 dekat baby. Tapi alhamdulillah, baby kuat. Awsk makan ubat n rehat secukupnya. InsyaAllah kandungan awak selamat hingga bersalin. Btq skrg dah 29 minggu.

5y ago

Ya, rezeki kita.

Sy hilang my first baby sbb sch ni.bleeding non stop dr week13, week24 air ketuban pecah and baby keluar 3 hari lepas tu. Bykkan rest dan jgn jalan byk. If possible, bedrest dan tawakkal byk2

Igt masa isteri dulu pun awal preg keluar darah.. Syukur selamat.. Lahir kembar tiga.. Skg sudah usia 1 tahun 1 bulan..

5y ago

Semoga puan dan baby dipanjangkan umut dan dimudahkan segala urusan..aamiin yra..

Take care. Please scan betul2. Jangan jadi macam saya k. Last minit emergency ceaser sebab uri kat bawah. Padahal dah berapa kali scan doc tak nampak. Awak jangan buat kerja langsung tau.

5y ago

Ye sis. Saya pun sekarang ni setiap dua minggu pergi scan. Kadang setiap minggu. Walaupun baru early stage pregnancy. Sbb risau bleeding bleeding ni. Alhamdulillah inshaAllah baby okay. Thankyou ibu❤️

Sy masa 13w baru ni bile buang air kecil keluar darah sikit.. Cuaknya... Trus p klinik scan.. Alhamdulillah baby ok.. Doctor kate pendarahan sbb radang disebabkan oleh keputihan..

5y ago

Tqvm sis.. Sis pon sama ye jg kesihatan..

Samaaa baru je terjadi pada saya malam tadi n usia kandungan 12 weeks jgk. Terus pegi emergency jam 3am. Doktor kata xd ape yg serius n dpt duphaston. Punca xtahu.

5y ago

Tu lah. Subchorionic heamorrhage ni dr pun tak tau punca. Cuma dia just akan bg duphaston dgn suruh strictly bedrest je. Awak pun sama jaga diri jaga kesihatan ye. Pedulikan org lain. Jaga baby je yg penting☺️

Moga dikurniakan kan kesihatan yg baik..xmO renyah² sgt sis..doakan sy juga kuat ..risau jugak ble baca rmai yg mc..moga dilindungi ibu² semua..

5y ago

Aamiin inshaAllah. Thankyouu. Saya pun doakan semoga awak dan baby kuat sampai hari kelahiran

Semoga selamat sis dan baby..doakn sy juga..kdg2 terfikir apa la punca bleeding2 ni ..paniknya ya Allah, Allah sja yg tahu. Saling doakn ya sis

5y ago

Aamiin inshaAllah. Thankyou liana ❤️

Mengalir air mata sy sbb happy dengar baby masih active dlm perut. Semoga semua urusan di permudahkan untuk ibu and baby. InshaAllah.

5y ago

Banyakkan berehat ya sis.