Rengat dan bengkak susu

Alhamdulillah sy selamat bersalin baby girl 11/01/23 haritu . Dari hari ke-2 semalam perut start sakit macam contraction balik tp kuat sangat , ni org panggil rengat kan? . time bersalin anak no2 dulu pernah kena tp tk sesakit skrg . Sumpah tak boleh nak handle + skrg kena bengkak susu pula . Sy baru start berurut dan tungku harini . Nak tanya selain urut & tungku bole cuba apa lagi untuk kurangkan sakit rengat tu ? #pleasehelp #bantusharing

3 Balas

rengat tu adalah petanda yg rahim kita tgh mengecut utk kembali kepada saiz asal. Rahim akan lagi cpt kecut bila kita menyusu. Tungku dan makan pain killer if tk boleh nk tolerate with pain 😌

2y ago

betul sy ada baca posting dr.imelda psl rengat . sy tkboleh hadam rasa sakit dia hahaha . alhamdulillah now dh hari ke 5 baru rasa lega lepas tungku tiap hari

Saya pernah kena rengat masa bersalin anak kedua. Sakit mcm nk bersalin lg kan.. Tungku je sis.. Nanti ade darah ketul2 turun.. Bile turun darah tu baru rasa lega

2y ago

alhamdulillah hari 5 dah baru rasa lega sis , lancar sikit darah

Setahu saya tungku dan berurut. Kalau saya berpantang di rumah mak saya, mak saya galakkan tungku tu kerap. Memang lega lepas tu

2y ago

dah try tungku tiap hari , alhamdulillah lega sis