30weeks 6 day

Alhamdulillah selamat bersalin normal , wlau xckup bulan lagi tpi anak dah nk kluaq berat 1.480 g bby boy #firstmom

10 Balas

saya anak first 34w, mummy kena alert kalau dah rasa lain, macm sya mula2 sepanjg tngah malm tu perut terasa keras je, tapi sya abaikan je, pagi tu start keluar cecair jernih, tngahari ada keluar lg sekali, then lepas magrib ada keluar lg, tapi sya abaikan juga, sebb pikirkan lama lg due date, malm tu pas makan malam sya baring kejap, bila bangun tiba2 belakg sya sakit sangat, ingatkan krem je sebb salah bngun, tapi lama juga sakitnya smpai 2,3 jam, last2 husben saya suruh pergi hospital, smpai hospital pukul 12am lebih, bila cek air kencing negative, tapi bila cek contraction kuat, so doc nak scan dlu, tngah2 scan pukul 3.30am air ketuban pecah, terus masuk labour room sebb contraction kuat, tapi saya tak rasa sakit apa pun, pukul 7.30am baru terasa sakit ya amat, pukul 9am selamat bersalin, baby 2.0kg je, bersalin normal tapi kena gunting sebb contraction dah kuat, dah rasa nak push tapi bukaan baru 5cm, dlu ingatkan sakit contraction tu sakit dekat perut macm period pain tu, rupanya sakit dia dekat belakg pinggang

Pecah ktuban tnpa rsa sakit apa pg isnin tu,terus p hsptal kena admit ward on antibiotik subuh esoknya bru trsa mcm sakit perut 5mnit skali lps skit hilng dtg skit lagi terus bgtau doc cek bukaan dah 6cm,tolak msuk l/r sempat masuk ubat 20minit skit xtahan sgt cek bkaan lgi dah 10cm .. mashaallah cpat sgt bukaan jln dia.. bby kena ward nicu dulu lbih kurang sbulan atau ckup berat bru blh balik.. alhamdulillah sktat ni bby shat cuma kna support oxygen dlu sbb bby kck lg.. sy doa kan ibu2 bakal bersalin nnti dipermudahkan urusan..

Alahamdulillah.. semua selamat.. tahniah sis.. byk kan berehat.. jika tak keberatan, bila dah betul2 sihat dan free nnt sis share lah pengalaman sis ni ye.. sy percaya ramai ibu2 dlm ni yg nk tahu..

2y ago

nak tau jgk

boleh share tanda2 sis nak bersalin masatu ke? risau la. saya ni brapa hari dh perut kerap mengeras. bila kencing bwh tu sakit2. tapi tanda lain xda

2y ago

Sy pcah ktuban ,xsakit esk tu bru sakit contraction tpi xlama

Alhamdulillah. congratulations sis. Selamat berpantang 😁✌🏻 Nanti da free & cukup rehat, share la story sis kt sini 🥰

Ya Allah beza due kita sehari je.. terus nervous tiba2.. tahniah dah selamat bersalin.. semoga sihat ibu dan anak.. ❤️

kena tahan nicu tak awak?, lepas tuh tanda2x mcm mana ya?, maaf, taktau bab mcm ni.

2y ago

okay baik sis, thank you bagitau. btw congrat awak. semoga baby cpt bole balik. 🥰 .

Boleh share apa tanda² nak brsalin awal sis?

tahniah sis, selamat berpantang

mashaallah.. congrats mommy..