Alahan teruk ke tak mommies?

Alhamdulillah preggy second baby alahan tak teruk. Tak pernah muntah setakat ni, cuma xboleh bau makanan & ada time² loya & tak larat sahaja. Alhamdulillah dipermudahkan untuk second child. Pengalaman mommies semua macam mana pula? Cuba share, nak baca pengalaman ramai🤗

1 Balas

Sy preg baby first. alahan strt dari 8w sampai nak masuk 5bulan. makan je muntah, tak makan Pon muntah. sampai lembik badan badan. alah dgn dapur sampai tengok dapur Pon tak nak. tak boleh bau org menumis bawang putih bau minyak masak Pon boleh sakit kepala. dah masuk 7bulan baru masuk dapur balik. ikutkan sebelum preg, elok je hari hari ddk dapur sampai org ckp "ni nak tido kat dapur ke sbb ade je makanan yg nak mencuba". hahaa🤣🤣 alah dgn phone. 5 bulan tak nak pegang phone. tengok Pon tak nak. suami je la tlg baca ke reply group wassap offce. 😅 baby tolak habis semua makanan frozen/fastfood. walaupon makan fries Pon tak boleh. jd sepanjang pregnant laa tak makan Benda fast food. Benda manis Pon tolak habis. kalau ikutkan, maknya hantu coklat manisan semua ni. bertahan je lah tengok cake semua. kalau teringin makan jugak. end up nya 🤢 dah ok alahan semua, dah enjoy dgn makanan. tp ada pulak syarat nya. boleh makan dari pagi sesudah subuh sampai petang je. kalau makan selepas pukul 6 walaupon secubit roti, kejap lagi muntah keluar balik. hahaha 🤣🤣 makan Pon ade cut off time. 🤪 masuk 8 bulan, air coway, cuckoo tolak habis. nak minum air mineral je yg boleh kena dgn tekak. nasib dah hujung hujung pregnant, kalau tak jenuh angkut air mineral buat stock. dah Selamat melahirkan baby hero Sy. alhamdulillah, itu laa kenangan pregnancy sy. hehe 🥹

1y ago

tu lah. kenangan. rezeki masa bersalin rasa sakit tak lama. dlm 2 jam je dah bersalin. alhamdulillah.