Selamat bersalin 38w3d. Baby deeparaya. Ingat lambat. Rupanya hari yang sama

Alhamdulillah. Bersalin juga saya. Sebelum ni ada post tanya pasal tanda2 bersalin,walaupun anak kedua, tapi pengalaman tu berbeza sama juga dengan tanda2. 23/10, hari Ahad subuh,balik ke kampung sekejap sebab teringin naj makan nasi kenduri. Perjalanan pergi saja dah makan masa 1 jam stgh. Perut mengeras kjp2 tapi xda apa tanda lain. Tapi pagi tu ada keluar lendir jernih, tak pasti keputihan atau tak. Tapi sikit sgt. Sepanjang hari tgk PAd xda ap2 termasuk keputihan. Jadi malam balik semula ke rumah,mandi n check PAd ada lendir sikit nak kehijauan. Texture mcm jelly jernih. Tido la macam biasa. Tapi mlm ada bersama dgn suami kjp 24/10,perut sakit mcm lapa tapi kejap je. Pinggang da start terpikir ni mesti Sbb bersama mlm td. Tapi bila tgk spender dah basah. Xda bau. Ok mandi and pakai PAd. Pantau dlu smbil tu makan nasi sblum pegi pac nak double check. Baby movement slow sikit dr biasa. Smpi pac dalam pkul 10.44, register and check ctg. Doc scan and nak seluk check betul ke ketuban pecah. Bila seluk ketuban ok xda leaking. Tapi bukaan da 3cm, kena tahan wad. Sakit contraction apa semua xda ya. Smbil tu doc ambik sample check if ada gbs Sbb lendir tapi xda gbs pun. Lepas check jalan tu tgu la kat pac tu smpai pukul 3.30 Sbb xda katil kosong. Dlm masa menunggu tu, tetiba perut sakit. Boleh thn lagi. Mungkin false contraction ni Sbb apa tanda pun xda lagi. Sesampai wad,ckp dgn husband nak berak. 2,3 kali masuk toilet. Bila kali ke 4 masuk,sakit perut menyerang smpai tak boleh jalan. Terus panggil misi. Misi check da buka 6cm terus kena tolak LR. Smpai2 LR. Contraction makin mengila. Apa ubat semua xda. Hanya sorang senior sister yang sambut. Sister pecahkan ketuban bila bukaan da 7cm, suami baru dpt masuk untuk support. Dari bertiga di LR, jadi berempat pada pukul 5.55pm. Selamat bersalin tapi dapat koyakkan first degree.

4 Balas

Alhamdulillah. mudahnya urusan sis. betul, lendir yg keluar jernih tu tanda. namanya mucus plug. slalunya tu tanda paling awal. then bru sakit manja2 tu dtg. mcm senggugut manja gitu. makin lama makin kerap. sampai satu masa air ketuban pecah. haa time tu laa sakit makin menggila. hihihi. Selamat berpantang ya sis.

Alhamdulillah selamat semuanya..tahniah puan dan suami serta baby..😊

wah😍 alhamdulillah tahniah puan...selamat berpantang ya❤️

Tahniah sis 😊