pre-eclampsia

Alhamdulillah. akhirnya terang 2line. Masa bersalin anak sulung, saya kena pre eclampsia. 32w. Siapa ada pengalaman mcm sy ya? dan ada peluang tak untuk yg kedua ni, saya bersalin cukup bulan ya. apa persediaan yg perlu sy buat? anak sulung sy skrg berusia 4y 4 bln.

pre-eclampsia
10 Balas

Same , anak first sy dpt mase 36 weeks. Skrg pregnant kedua, nak masok 30 weeks. So far tak sangkut lagi. So sy make sure tiap kali nak checkup sy cuba rilek byk2,slalu pegi dgn suami sbb kalau gi sorg slalu kelam kabut cari parking la ape lah. So kat situ kite dah penat. Bwk air masak pegi check up. Satu lg mase tgh tunggu turn tu sy slalu main phone bukak la.video ape2 yg kelakar😂 and sy perasan control berat badan pon mmg membantu dan jgn tdo lewat sebelom hari checkup. Tp walau cmne pon risiko nak dpt lagi tu mmg tinggi. Kite cuba la control seboleh2nye.

5y ago

ooh.. mcm tu ya.. sy pun pesan kat suami. ready ya.. if sy perlu bantuan apa2...

Setahu sy preeclampsia berlaku sebab high bp. Faktor2 lain sbb bmi over 30, ada kencing manis, atau kandungan kembar. Sy pun risau sbb sy bmi over 30 dgn kandungan kembar. So skrg sy cuma jaga pemakanan, buat regular exercises, makanan dan minuman manis sy kurangkan. Sy lebihkn makan sayur dan buah. Sayur peria pun sy makan. Emosi dan kesihatan pun kena jaga. Elak stress, dn byk kan rehat. Supaya bp x naik. 😄

5y ago

terima kasih puan.. kena tenang2 n relax2 la kan

Saya pre-eclampsia anak 1st. Alhamdulillah darah tu mencanak naik pd 36w.. Esoknya tepat jm12, bertukar tarikh, saya di induce. So anak kluar 37w. Cukup bln. Anak seterusnya, sy diberi ubat yg mencegah drpd pre-eclampsia berlaku. Syukur x pernah kena serangan ni lagi.

5y ago

Aah. Rumit sikit penjagaan nya kan.. Nasib saya sempat 37w. Hehe. Pengalaman tu.

Sama mcm saya ni...skrg tekanan darah naik ni...mkn ubat sudah 2biji 3x...skrg mahu jumpa doktor pakar lg...utk temujanji scan jantung dan tarikh bwrsalin awal...

5y ago

33 w

wktu puan dpt pre eclampsia anak yg lahir tu sihat walafiat ke ? ada apa apa komplikasi tak anak tu ? just nak tahu tqqq

Apa punca pre-eclampsia ya?

5y ago

Ya takde, sbb mkn ubat. Nnt doc bekalkan ubat utk kawal drpd kejadian berulang.. ☺️

Beza berapa hari hasil test 2 pregnancy ni sis..

5y ago

3 hari puan.jenis tak sabor

On ubat...dos tinggi...bole pulih x agk2

Alhamdulillah tahniah sis

Alhamdulillah..tahniah