Baby kuning

alhamdulilah ,dh kluar wad tapi baby kne tahn dkt wad sbb kuning .hmm😭 hari ni hari 3hari d wad.

1 Balas

Mandi kn ngn daun inai Mandi kan ngn daun kucai Mandi kn dgn daun durian belanda Mandi kn ngn herba cina sensei Mandi kn dgn daun pokok dukung anak Ibu minum susu kambing mkn kurma, anggur hitam pas tu bf anak Bg fm atau sulam ngn bf Kerap susu kn anak Ibu jgn mkn benda yg panas mcm halia, Lada hitam, jamu sbb bleh buat kuning naik Yg penting kerap susu kn baby sbb kuning ni turun ikut berak n kencing baby.. Ade sesetengah baby makin bf makin naik kuning tu maybe sbb susu ibu... Baby yg bf lambat turun kuning sbb die jarang berak... Baby bf ni die jarang berak kencing sbb die serap semua khasiat susu ibu masuk badan die... Sbb tu die kurang kencing berak and sbb tu lambat turun kuning Klau nk try boleh jugak, bg fm je pas tu kuning dh turun leh sambung bg bf... Ni ade nurse la yg ajar Tapi kebanyakan pkai fm turun kuning sbb fm ni die cepat hadam n baby yg minum fm mesti kne berak kencing hari2... Sbb fm ni x sama ngn susu ibu.. Susu ibu klau x berak seminggu pun x pe sbb khasiat semua masuk badan baby tu kdg2 ade baby bf makin naik kuning sbb depa x berak... Fm ni mesti kne hari2 berak... Bile berak kencing kuning tu ikut turun sekali Klau bf ibu kne jaga mkn... Jgn mkn makanan yg panas2 mcm halia lada hitam jamu kunyit.... Sbb bila badan baby panas, sel darah merah sng mati n bilirubin tu sng naik...