Bagi makan bayi macam macam

Aku stress la dgn mak aq ni... Anak aq baru 6 bulan 16 hari..dia sumbat macam² dah dlm mulut anak aq... Kadang dia makan roti .dia sumbat sikit roti...pastu minum air manis..bagi sikit anak aq air manis..stress la kita punya jaga anak elok...tak pa ka kalau dibiarkan?..yala kadang² dia nk bermain dgn cucu tapi tula selalu saja ada benda nak sumbat...risau la lama² nanti jadi apa²... Dah tegur bnyk kali dh..dok buat xkisah lagi sambil cakap.. "sikit ja" ...mmng la sikit tapi organ anak2 ni kecik lagi ....tmbh² nak makan gula bnyk plak..risau la

3 Balas

awak kena tegas. itu anak awak bukan anak mereka. anak awak sakit awak yg kena jaga bukan mereka. saya tahu sukar untuk kita tegur org tua tapi kita kena tegas jugak. macam saya dh warning siap2 dekat family. sesiapa yg suka2 nak suap anak tanpa pengetahuan saya, saya takkan balik kampung dah! dorg mmg tak berani. kalau nk suap pape mestilah makanan tu saya yg sediakan. Lagi satu, anak saya sentiasa ada dgn saya. jadi bila tetibe ada org cuba2 nak bagi pape, saya terus amik anak. jangan sesekali tinggal anak dekat org lain

Minta bantuan suami juga untuk menegur. Awak dan suami kena sama2 bertegas. Fahamkan orang tua kita kenapa tak boleh. Tegur secara berhemah ya. Tiada istilah sikit, buat2 rasa, sekadar rasa, tetap dengan pendirian tak boleh bermaksud tak boleh. Gula/garam/MSG memang tak boleh untuk baby 6 bulan sehingga 2 tahun. Tapi kalau nak perkenalkan gula dan garam selepas 1 tahun boleh, dalam kuantiti yang terkawal. Tetap lagi digalakkan selepas 2 tahun. Awak dan suami jelaskan baik2 pada mak ya.

Kalau setakat nk baby rasa tu boleh la cm sesudu sekadar rasa…tpi baby bru 6 bulan … untuk mkn roti tu x digalakkn sbb tkut baby tercekik.. sbb mknn dia umur 6 bulan tu bubur yg kisar halus kn…kalau boleh jgn bgy mkn macam2 dlu sbb baby baru nk kenal makanan… nnt dah rasa mknn tu sedap tkut jadi picky eater.. atau baby x nk try rasa mknn yg sepatutnya diajar awal start makan… macam bubur kosong.. bubur dan sayur… buahh…