3 Hari bukaan slow

Akhirnya after 3 hari bukaan yg perlahan sangat tetapi contraction kuat sangat sampai nurse asyik tanye ada minum selusuh ke, baby sy pon keluar secara czer. Itupun sy request, spjg contraction baby memang asyik paksa2 kepala dia dekat dinding rahim, bkn laluan rahim. Doktor suggest induce, sbb maybe bby 3.4kg je boleh try normal. Sekali bby keluar 4.07kg, fuh nasib hati kuat taknak induce sbb baby memang takdpt keluar. Alhamdulillah #firstbaby #firstmom

7 Balas

sama lh saya, baby tak nak keluar lg.. pgi hospital sbb kurg gerak,last2 doc tahan sbb dh ckup bulan n saya tkde rasa sakit wlpn contraction tu ada.cuma mmg sy tak rasa sakit. 1st msok pil utk lmbut kn pangkal rahim tp still tkde bukaan ,kali ke2 masok belon. ya ampun dia punya sakit terus hlg segala selera. baru bkk 4cm pkul 4ptg. tp stick 4cm sampai pkul 3am.. lgsg tk bergerak lg.. pkul 4am masok drip, baru ada 6cm.. and then doc pecah kan sikit air ketuban guna alat kecik tu. baru tolak ke lb.. nak tgu dpt tolak ke lb.. Sakit nya kemain lagi ,tp graph contraction kata saya punya contraction slow.pdhl saya rasa mmg dh sakit sgt2. masok lb 9cm ,itupun tunggu 3jam nak dpt 9cm.doc paksa teran sbb kepala baby tak nampak kat laluan. 2 doc ppuan bukak bawah saya 😅 sbb nak tgok kepala... masa 4x teran salah sbb takde contrction .. bila dtg je contraction 3x teran panjang n curi nafas.. kli ke 4 teran keluaar lah seketul 3.2kg boy... dia punya taknk keluar tu,sampai 4jnis induce doc bg.🥲 akhirnya kena jahit bawah .. rasa nya luar dlm dkt 20jahitan juga. btw saya baru hari ke 5 berpantang. baby lahir pagi pru15 🤣(38w 5d) bakal perdana menteri agaknya...

2y ago

Alhamdulillah Tahniahh,Syukur ..sama😭,sakitnya kerap tp bukaan nya lambat...dn baby sy pn kali keberapa teran bru kluar..3.12 kg girl..Aamiin kn sja mnatau mmg PM nt 🙊

Alhamdulillah Syukur,Tahniahh..samala sy pn first mum, bru bsalin jg ,Alhamdulillah dpt bsalin normal wlaupn hampir sejam bru baby dpt kluar ..semoga cepat sembuh mama dan baby sentiasa sihat 😍,Aamiin

Sama lah saya lambat bukaan dulu. Asyik kena tanya minum selusuh ke tak. Sabar jela. Orang tak minum pun, dah memang slow nak buat macam mana.

MasyaAllah 4.07kg. Apa pun Alhamdulillah puan. Selamat berpantang. Jaga diri semasa berpantang ya. Moga sihat selalu ibu dan baby

2y ago

terima kasih 🥰

Alhamdulillah puan. wahh semangat baby 3 hari dia takmau keluar yaa hehe. selamat berpantang puan. jaga diri baik2 ya🤍

2y ago

terima kasih hehe 🥰

alhamdulillah tahniah. moga mummy n baby sihat sllu. btw, cuma nak tanya. sis ade gdm ke? or xde komplikasi pape?

2y ago

takde komplikasi, tp sy ada darah tinggi

masyaALLAH semangat nya