Tips Selalu Bangun Kencing Malam

Akhir2 ni sy ada masalah selalu terjaga dari tidur sebab nak bangun kencing. Selalu bangun 3-5 kali sbb nak ke toilet. Baby dlm perut pn suka guling2 sekali dlm perut mlm2. Kandungan 21 weeks. Hari2 rasa penat sbb tak puas tidur. Jd bila siang nak siapkan kerja susah sgt, nasib baik sy work from home, tak perlu commute ke ofis tp kerja tetap kena siap. Tengahari susah nak nap2. Ada tak mommies kat sini yg ada masalah sama dan ada tips untuk atasi, atau kita layankan shj benda2 mcm ni ? #firstbaby #firstmom

15 Balas

sy anggap ni persediaan untk kita nanti sambut baby. dorg ada nnti mcmtu lah, setiap 2 jam sekali kne susu. badan mmg tk kan pernah cukup tido. kebiasaan sy akan bgn jam 2 atau 3 pagi. subuh pun bgn awal sebab mmg tk dpt tdo pun , duk terjaga je kan. lepas subuh dah kne drive sejam gi office. balik keje pun mgrib baru smpai rumah. nak cakap pasal badan tk ckup rehat mmg tk kan penah cukup. time dkt ofis pkul 1.30-2.00 sy akan tido sekejap hilangkan mengantuk. tips nya cuma otak ni kena prepare, kena set yg nnti baby ada pun mcmni lah yg kita kena harungi. nak elak untuk taknak tejaga kencing tu mmg tkde huhu

11mo ago

setuju. bila ada baby nanti masa kita dh tak kan sama mcm sebelom ada baby. itu belom yg jenis baby high needed. lagi penat. jadi mmg mental fizikal kita kena ready.

sy dr awl trimester mmg kerap kncing mlm. ni dh msuk 3rd trimester lg lh kerap kncing. 2 3x jgkla bngun. kdg kncing tu sikit je tp bila bby duk tndg ke gerak ke jd makin xthn,kne cpt² bngun jgk. untung nya sbb sy housewife,bngun bnyk Kali Pon Sy okey je sbb siangnye sy boleh qada balik tidur.. cuma kekadang jela stress sbb tgh tido mmpi sesedap kne bngun kncing 😬. . sy doakan semoga sis Dan working mom kat luar sana kuat utk menghdpi ujian masing2,korg mmg hebtlah boleh hadap pregnancy pastu kje lg.. maaf la sy xde tips utk kurgkan kencing tuuu..sbb sy Pon hdp kerap kencing jugk😅 Semoga dipermudahkan urusan yeee

Nt masuk 30weeks keatas lg kerap ke toilet sis..dgn sakit kang2 lg.. pastu akan lg kuat ase baby tekan pundi kncing.. n time tdo bkn takat sis akan ase nk ke toilet tp nk pusing kiri kanan pn susah dh..n lg susah kalau kaki sis pn bengkak mcm sy plus dgn heartburn lg.. hehe sy pn wfh.. mmg xde tips kene layankan aja.. sis tgk la time keje dh siap tu tdo jela.. mlm tdo awal.. sblm tdo tu jgn mnum air

cm krngkn minum air je waktu mlm.sy dr 2rd trimester hgga ke 3rd trimester ni bole dikira brp jam je tido.sy ni lg lh keje kantin klng.rehat pun xckp xpi kena pandai2 cr ms utk rehat.sy dh 3rd trimester ni brt bdn mkn trn sbb xckp tido je.nurse pun dh bising xpi alhamdulliah brt bby naik cantik je cm brt emk je trn.xpi yg pasti sis kena kuat n tabah utk hadp ni sume smpi akhir kehamilan.

takpe sabar ye. saya pun sama mcm awak, 21w jugak. lagi kerja saya perlu berdiri dalam waktu yang lama + ada slip disc, penat tu jangan cakap lah. selalu sangat sakit belakang, mengah semput, dgn heartburn lagi. kdg sampai menangis kepenatan, suami saya sangat sangat memainkan peranan, urut kaki belakang badan kalau tak mmg susah nak tidur🥲

Mmm biasa. Cuba pegi tandas sebelum tidur. Masuk trimester 3 lagi teruk, tambah dgn kaki kejang. Sis cuba tidur awal sikit, kalau bangun utk kencing, boleh cuba sambung tidur. Skrg masa utk tidur secukup2nya. Baby sy dh 11 bulan, sy dh 11 bulan tak cukup tidur, penat sgt2. Rindu betul boleh tidur lama2 masa mengandung

hehehh, sy 25w skng.. tp mmg masuk 20w camtu senak kt perut.. rase nk kencing je.. kjp2 nk g toilet.. huhu.. btw sy 2nd pregnant.. 1st dulu tkde mcmni.. cuma kerap lenguh badan tmbah2 dkt tgn, n 3rd semester suka kena tarik mengkarung.. huhu pedihhh time tido kenaa

Ni situasi normal wak kita akan lebih kerap kencing especially malam. Even sebelom tidur minum seteguk basah tekak pon tetaplah akan bangun banyak kali hehe Awak la kena cuba nap juga tengahri betul2 lepas lunch waktu kenyang tu. Enjoy your pregnancy journey mummy

Ni lah cabaran and dugaan time pregnant. Whatever it is u kena hadap jugak. Mmg xde tips untuk ni. At least u work from home so x perlu ke office. Be strong 💪🏻. Nanti hujung2 lagi kerap u nak ke toilet. Lagi banyak cabaran.

xde tips.. lg2 plak sye jnis mkn ubt sblum tdo..memg kol 3-4 pg ke tandas la jwbnye.. bgs jgak tjaga mlm nie, klu tdo tlentang, bley mngiring, bley usik2 perut tgk baby ok ke x.. aggp je la latihan sblum ade baby nanti..