Cabaran penyusuan 2: Melecet

Aduh. Sakit. Tahan jerit sambil mengalir air mata. Itulah yang kita alami bila hisapan anak pada puting yang melecet. Pengalaman pertama setelah hampir 9 bulan penyusuan susu ibu. 99% pasti melecet sebab digigit drpd gigi cute anak. Nak kata sebab lekapan, selama ni tak kena melecet. Ikhtiar sembuhkan melecet tu dengan letak nipple cream dan juga susu ibu. Persoalannya, kalian yg berpengalaman, berapa lama melecet tu sembuh, dan boleh teruskan direct feeding pada payudara yg melecet tu? #bantu_info_ya #bantusharing #firstmom

Cabaran penyusuan 2: Melecet
6 Balas

Saya guna brand Lansinoh ni, memang cepat sembuh. Bila sapu memang lega. Biasanya sehari lepas sapu ni dah elok dah kulit lecet tu. Tapi kalau takut rasa pedih, sapu je cream ni, terus direct feed, memang kurang sangat rasa pedih tu. Ni pengalaman saya la. Sebab saya ada try brand Medela, dah 3 hari pun kulit lecet tu tak sembuh lagi. Kalau sapu cream tu sebelum direct feed, still rasa pedih bila direct feed. So, bagi saya brand Lansinoh juga the best hehe. Sehari je elok dah lecet tu.

1y ago

saya punya puting pernah pedih2, xtahula melecet ke ape sbb saya belum bersalin lagi... pakai cream lasinoh ni mmg ok, sapu 2x alhamdulillah takde pedih dah.. maybe sebab saya cuci nipple kuat sgt kut, tu yg melecet haritu

anak dh tumbuh gigi ke kak?😁 anak sy nk masuk 10 bln gigi blm naik lg tapi dh nk berjln dh 😅tp gusi dia mmg keras dh bila hisap nen suka gigit 🤧

1y ago

Ya, dah 8 batang gigi dah dan bakal bertambah lagi 🦷. Alhamdulillah anak masing-masing ada perkembangan tersendiri kan. Seronok & syukur tengok. 😇💝

Syukur, malam tadi dah boleh direct feeding, melecet tu dah ok 🤲🥰 Kurang 2 hari sembuh.

Alhamdulillah mommy dah sembuh

1y ago

Terima kasih puan Nora. Allah berkati puan. Tempat melecet ni memang sakit jika gigi anak parking di situ semasa df. Saya tahan je lah, mudahan Allah ampuni dosa saya dlm menghadapi kesakitan tu yg setakat ni saya boleh hadap. Insya Allah

👍