Baby susah tido

Ade tak mommies yg ade ank yg asyik nk mngempeng je...pstu bila dh tdo,sekejap je klo ibunya xde kt sblh..mula la nk gerak2.. geleng2 kpla.. kita tepuk dy tdo balik..klo x tepuk2 dy,dy akn buka mata n nk mngempeng lg..skrg siang dua kali je dy tdo.. mlm pulak sejam skli dy akn bgn nk susu😭 penat Allah je tahu..sbb klo dy tdo pn kita xblh nk rehat btol2..tetap trjga bila dy gerak..ada x cara nk bg baby tdo btol2 wktu mlm..sbb sy skrg hr2 pening kpla sbb xcukup rehat mgkin..tlg sy ye..#babyboy#1stimemom#4bulanstgh

Baby susah tido
12 Balas

anak saya umur setahun pun macam ni la gayanya. saya bersalin czer. dari dalam pantang saya dh huru hara sampai beli machine buai nak suruh anak tido lama. nak hilangkan mengantuk sampai saya buat kopi minum kopi 2x sehari(saya x peduli dh org kata x elok) tiap2 mlm sejam sekali nk ngempeng sampai saya buatkan susu formula tapi anak saya pandai, mengamuk xnak minum susu tu. ujian betul nak membesarkan dia sampai la sekang dh setahun ni kurangkan sikit perangai tu. bersabar ya puan. saya xde idea cuma saya kongsi cerita

3y ago

sy pn brsalin czer.. emergency czer sbb bby lemas..ank sy pn xnk susu botol..pump letak dlm botol pn dy xnk mnum..dy nk direct..huhu..klo bg jugak dy x hisap pn..dy gigit je puting botol tu

bby sy mcm ni msa umur sebulan smpai 2bulan. org kata baby HIGH DEMAND boleh google cri mksud. skrg dia dh 2bulan lebih, dh kurang perangai high demand dia lps sy pindah rumah di kmpng lebih selesa. lps tu, sblm mau tido, kna bg dia minum kenyang, tuka pampers dn dodoikan dia. bila dia dh lelapkan mata, sy akan tidurkan dia dkt buaian. tpksa pkai buaian, dlm msa 4-5jam mcm tu dia akan tido. lps tu, tido atas tilam

sis boleh try pasang white noise.. kalau bawah 3 bulan, sy cadangkan bedung+ white noise. mmg berkesan. tp kena bedung betul2 kalau bedung ala kadar, dia senang berjaga. white noise pun byk jenis kena try baby sis suka yg mana. sy time baby bawah 3 bulan, mmg bedung all the time. kalau sis nk tgglkan baby utk buat kerja, sis boleh tinggalkan baju ke apa yg ada bau sis. at least dlm setengah jam bertahan bau.

normal tu sis, sy dh ank 2.. 2'2 mcm tu. . mmg xckup tidur.. mcm bru je bg susu bdn, pastu bgn nk nyusu lagi.. nk kan dia tidur nyenyak, mmg nk bkepit je dgn mama dia, nk bau mama.. sbar k.. nanti besar ckit, dh bleh mkn.. takde lh cmtu lg.. nanti ank² dh bsar.. yg tu lh yg akan kita rindu.. ank dh besar, mane nak dorg nak kepit² camtu.. hihi

Baby regression ni. Anak saya pun mcm ni juga, nak kne dodoi baru tido. Dah letak bawah, mata terbuka besar. Dah masuk 5 bulan baru pandai tido tanpa kne dodoi or teman, cuma dia mcm terjaga sikit kita bg susu baru sambung tido. Malam tu perkara biasa kalau baby bgun nak susu, tu la ragam bila ada anak kecik. Nnt dia dh besar okla tu.

Saya try bedung..sblum tdo bg susu lepas tu lap2 dgn kain, salin baju n bedungkan.. setiap hari make sure time yg sama rutin sama..4 jam- 6 jam dia tdo skrng.. bgun minum susu n tdo balik 3-4 jam.. baby saya 3 bulan stgh.. boleh try bedung sampai 6 bulan..ipar saya yg ajar supaya dia tdo lebih lena..

Haha malam anak saya pun kadang kala mcm tu. Sabar jela. Ayah dia kadang2 takda lagi la kadang2 mencabar kesabaran hehe Doa n cuba cakap dgn dia tidur lena2 ye Pastikan pampers kalau penuh tukr terus dan bagi susu jela 🤣 #TAPactiveusers #TAPSupermoms

ank kedua(boy) dan ketiga(boy) sy lebih kurang cmtu la..sehingga la lepas susu..mmg penat..skrg ank ke4(girl), Allah permudahkan skit..baby kurang mengempeng malam..tp x tau la cmne lpas ni sbb baby baru nk masuk 6bln..

Normal sis.. Saya pun camtu.. Saya bendung bby sampai umur dia 4bulan +.. Lepas tu slowly ajar dia tido tanpa bendung.. Siang hari mmg kena tido berkepit, sekarang dh masuk 6 bulan.. Tido asyik nak meniarap jer..

Same dengan anak saye, nuh.. Mmg mlm mngempeng je,ni die da dkt 6bulan,ok da skit, tapi xleh hilang ibu die😅.. Mmg penat,buat smue bende bkejor2.. Byk2 bsabor😀