payudara gatal

Ada yang kat sini alami masalah sama tak? Payudara rasa gatal kadang tak tahan nakbgaru sampai merah2 .

47 Balas

memang akan gatal sis jangan garu² ya nanti takut melecet macam pengalaman saya garu ikut rasa gatal tu sampai melecet habis payudara saya sampai bernanah nasib cepat² saya ikhtiar berubat sekarang dah hilang 😅 so kalau boleh jangan garu² sangat .. buat dengan air suam supaya kurang sikit rasa gatal tu ..

Pembawakan ke gatal2 ni, baru taw. Ingat sbb berpeluh. Sebelum pregnant berpeluh xjugak gatal. Skrng tgh alami kegatalan tu. Dah la susah nk mengaru. Tahan je la. Ubat doktor bg pon xde kesan. Letak bio oil ok sikit. Lap bg kering peluh ok sikit.

Gatal2 disebabkan perubahan hormon dan penegangan dan pembesaran saiz payudara...bg sesetgh ibu payudara menjadi sekali ganda saiz sebelum pregnant..boleh tuam dgn tuala kecik gunakan air sejuk..kalau air suam akan lg gatal..selamat mencuba..

5y ago

terima kasih di atas tipsnya 😊

Jangan garu pakai kuku sis😥 tolong garu pakai sikat ke. Sebab kuku bisa 😰 . Macam sy masa pregnant garu pakai kuku . Bila da bersalin kesan garu tu ade . Jadi macam merekah . So jangan garu pakai kuku . Pakai sikat ke okay.

sy plak mengalami gatal² kt pelipat peha knan kiri dengan bwh payudara kanan,kiri xde plak..hitam +bintik² merah..merenyam gatal die..mak sy ckp alahan..

samalah. sampai merah and ada kesan mcm nk jd strechmark je. pastu cuba tahan tknk garu sapu aloevera. alhamdulillah elok je tk garu garu dah

masa trimester kedua hari tu saya pernah alami juga .. jangan dilayan gatalnya tu sis nanti bertambah macam saya sampai melecet payudara saya 😅

sama .. tngah lalui .. suami smpai pelik tngok dada bergerak ,, ingt sye syok sendiri 😂😂😂 tnye mak mentua ,, salur susu tngh terjd ..

Ya. Sgt gatal. Smpai rasa xnk guna bra waktu siang. Tpi klaw dh kluar rmh utk bkja tpksa la guna. Tpi klaw ddk rmh,, mmg free..😀

Jgn garu2...itu pembawakan...nnti jadi strechmark,x cantik nnti...pakai sikat garu2,letak bedah agnesia ke aiken ke....