Morning sickness

Ada x mummy yg alami alahan teruk d awal kehamilan? sya ni mabuk hari², xda tenaga, mual .. xdpt buat apa² keja rumah.. mmg kena rehat ke? btw ni first pregnancy.

11 Balas

Saya start mabuk 4weeks..mmg tk lalu nk mkn nasi...nk mkn itu ini perut mmg rasa kembung tk selesa , kdg demam on off , mual lgi lh , bau tumis ii tu mmg tk boleh nk elak....mkn je muntah mkn je muntah...tp demi baby telan jela try n error , jnji perut jngn kosong... nk nangis tpi nk buat cmne...Allah kasi nikmat kt situ 😭sekarang dh nk masuk 9 weeks , dh mula kurang sikit alahan.,masihade tp dh kurang sikit..sebb ade beli ubat kurangkan alahan kt klinik swasta..and..scan baby alhamdulillah sihat and dh ade degupan jantung...um..harapp sgt akn dtg makin berkurang alahannye , moga awak pun begitu...bersabar ye , demi si kecil...

2y ago

tu laa, bila start mual makin bnyk pula liur .. x sedap rasa mulut tu .

Sama. Sy mual hari2, takde tenaga & tak boleh nak focus kerja. Balik rumah memang rest je. Mostly 90% husb yang uruskan kerja rumah & masak. Kalau ada mood & rasa badan ok sikit baru sy rajin nak masak. Ni pun first pregnancy sy. #10weeks3days

2y ago

sy x kerja . drumah je, tu pun xda mood sgt nak buat kerja rumah. basuh kain okla sbb pkai machine. muka monyok je xda tenaga 😮‍💨sy bru 9 weeks ..

bertabahlah sist, saya hari-hari menangis tahan sakit 😅 dah empat kali masuk kecemasan haha sampai cakap kat husband saya tak nak pregnant lagi sebab penat tak kuat nak tahan alahan. saya juga first pregnancy nih.

2y ago

sy ni mual mabuk, tp xda pla muntah. rasa badan lembik, penat mcm buat kerja berat. pdahal duduk diam drumah.. sy pkai motion sickness band, sis cuba la pkai .. ada d farmasi tu .. gelang tahan muntah. sy sentiasa on ..

sepupu saya bukan morning sickness je.. everytime .. selama 6bulan .. 5kali warded masuk air.. 4bulan cuti tanpa gaji, masuk bulan ke 5 berhenti terus keje.. kesian dia.. tapi Alhamdulillah.. anaknya comel dan sihat

2y ago

ya tq awk 🙏

Ya teruk.. sy nak pregnant kali ketiga pun masih alahan teruk. sampai tahap dah give up dengan kehidupan. Tapi sy sekarang dah 11w jadi alahan dah semakin berkurang.. baru dapat rasa happy sikit pregnant

2y ago

uishhh sama lah , baru 8weeks,anak ketiga juga,nasib anak dua tu ade adik adik jagekan, mmg rasa give up nak hiduppppp , sampai kadang nak amik pisau dah hmm

saya pregnant anak ke 3 skrg.. tahap malas kalau off day perghh mmg truk..anak 1 n 2 sy still muntah till 7month prgnant... td smp ofis bepeluh2 tahan tekak nak muntah... x taw laaa na hadap cmne

2y ago

samaaaa 😭😌

Sampai skg masok 11 weeks pun still mabuk sis ,anak second pulak tu . Heee makan je mesti muntah . Tapi anak first dlu x truk sangat morning sickness nya

2y ago

sy pun mcmtu. naik kereta mabuk, lepastu bnyk air liur dlm mulut 🥲 kpala cucuk² kdg ..

saya 4weeks - 10weeks memang lemau habis..80% time mmg habis atas katil je..doc mmg suruh rest, jgn buat apa2 kerja rumah..

Smaa sis. Saya dari 5 minggu sampai lah 12 minggu. Siap masuk hospital lagi sebab takde air dalam badan.

2y ago

teruknya , harap trimester ke 2 ni berkurang la alahan ni ..

sy bekerja.. Dan sangat terus muntah2 Dan memilih makanan