Payudara Bengkak pada bulan ke 6?

Ada x mommies yg ada mcm ni?.kedua dua Payudara saya mengeluarkan susu sedikit dan payudara sblh kanan saya membengkak sakit kemerahan. Normal ke benda ni??

1 Balas

Normal sis. Semua ibu2 memang akan kena bengkak susu. Saya pun kena sis.. Saya baru masuk 2 bulan dah bengkak😭 Bengkak berketul dekat dada.. Sakit teramat.. Saya guna petua ibu saya masa mandi air panas tu sis sikat dekat bahagian ketul tu.. Memang akan rasa sakit teramat tapi tahan tau.. Sikat je slow2.. Habis mandi try pam / bagi baby susu direct. Kalau tak jalan juga. Sis rehat kan badan sekejap dalam ½ jam ambil kobis rendam dalam air sejuk. Ambil beberapa helai kobis tu tekap dekat dada.. Dia akan rasa sejuk sangat + sakit. Ulang beberapa kali lepas tu try rasa dah susut tak ketul tu. Kalau dah sis boleh pam / susu kan baby macam biasa.. Nanti lepas beberapa jam baby nak minum lagi sis tekap dada dengan bag air panas tu. Sampai rasa macam susu tengah proses, sis cepat2 pam / bagi baby nyusu. Insya Allah akan berkurangan bengkak / terus hilang.. Alhamdulillah saya buat macam ni dah hilang ketul n dah tak. Sakit..