masalah hb rendah

ada x ibu2 pregnant yg sedang masalah hb rendah rasa pening kepala nk pitam? apa ibu2 buat ye.. sementara nk naikkn hb mkn ubat & pemakanan..

5 Balas

saya mula2 check hb 8 je lepastu makan maltofer selang seli setiap malam sebab saya alahan kalau makan muntah so saya buat selang seli. tapi mampu makan 6 biji je then langsung tak ambik sebab bila fikir rasa nak muntah. so stop selama 6 hari pergi kk hb naik 11 (atas pagar) misi bagi iron tablet.. suruh makan 2 biji sehari.. hari2 makan dan akan muntah selepas 20minit. habis jugaklah 1 tablet tu. then saya tak ambik selama 9 hari sampai jumpa doktor hb naik 11.5 doktor suggest untuk saya stop dulu iron tu sampai alahan saya hilang, sebab hb naik walaupun dah skip iron tu lama lepas habis alahan sambung semula makan iron tablet tu

1y ago

owh.. sy xboleh mkn maltofer juga.. bukn sbb alahan.. xpi ubat tu buat sy jd double lapar.. bila lambat sikit mkn.. jd hypo pitam.. terus stop mkn ubat tu.. skrg try mkn iberet folic.. sis x mkn ubat iron xpi hb sis naik.. sis mkn pe?

Sy beli pati delima gulsan. Bancuh 1 sudu pati dlm air 1 cawan. Minum pg dan malam, setiap hari. Alhamdulillah hb cantik. Susu pulak sy minum efferty mama sblm breakfast.

1y ago

Rasa masam. Ada 2 cara pengambilan. 1) Boleh makan 1 sudu pati tu. Atau. 2) Boleh bancuh dgn air. Nk kurangkan masam letak madu sikit. Harga RM10-15 rasanya. Tak beli brand gulsan pun takpe. Yg penting pati delima.

Makan hati ayam sis.. hati lembu Kerang.. Minum susu Sy amalkn tue dulu pregnancy ke 2

1y ago

sis minum susu apa ye?

Minum air byk, makan buah delima yg fresh bukan jus delima, mkan sbiji2 tu

1y ago

mkn brpe biji sehari?

Sy makan buah jambu batu, buah delima, minum susu HL

1y ago

owh.. ok2.. terima kasih share info..