Perut jadi kembung setelah melahirkan???

Ada tk sini mommies yg megalami perut kembung setelah melahirkan??? Ada tk tips yg bleh mgurangkan perut kembung??? Rasa tk selesa Sgt dgn perut kembung yg smkin mbuncittt ni #seriusnanya #firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

1 Balas

Untuk beberapa hari selepas bersalin normal lah sbb rahim tak kecut lg. Saya czer dan susukan anak dgn susu ibu secara direct feeding (df). Dlm tempoh 10 hari tu, nurse kata rahim saya mengecut, dan kempis cuma rasa kembang di bawah czer tu sbb bahagian dlm tu bengkak lg, kena jahit 7 lapisan kulit kan. Tu yg bengkak. Beberapa bulan baru susut bengkaknya. Nurse dan doktor kata kelebihan penyusuan dgn susu ibu buat rahim kecut cepat dan slim sbb banyak kalori terbakar semasa penyusuan. Ni dah 8 bulan masih df, masih kempis dan super slim (unintended super slim ni) . Khamis ni result GTT nak tahu diabetis ada ke tak sbb masa hamil ada GDM. Salah satu simptom pre diabetic ialah unintended super slim. Hadap lah apa jua result nnt. Diet memang tak jg sangat utk GTT kali ni. Memang susah nak diet no sugar less carbohydrates bila dlm tempoh penyusuan susu ibu. Moga Allah kurniakan kesihatan yang baik tanpa mudarat.

1y ago

Sama-sama 🌻