Baby kurang berat

Hi ada tak yg geng anak kurang berat, boleh share tips dan pengalaman tak? Anak sy 9bln baru 6.3kg 🥲

7 Balas

anak sy skrg 3 tahun berat 9.5kg..lahir 36 wk berat 1.58kg..dia mmg ikut mood bila bab makan..dah mcm² cuba sampai rasa putus asa dah..skrg ni dia ada byk appointment dgn doktor..jumpa pegawai pemakanan, doktor pakar pediatrik, terapi carakerja dgn KK lg..skrg ni sy bg dia susu pediasure sbgi supplement tiap malam dgn multivitamin sekali sehari..

hi sis , anak kita sama .. tapi anak saya 11 bln , 6.8kg je .. statik dari umur 8 bln lagi .. dh try mcm2 menu , dh bagi vitamin drop tu masih jugak sama .. Skrg ni sy try kerapkan susu & makan , harap2 nnti ada perubahan sikit

7mo ago

sama la anak sy bru check up 11 bln haritu berat 6.8kg. Penat tiap bulan nk dtg kk, berat naik sikit2 aje, takpe la kita usaha lagi 💪🏻☺️

pelbagaikan menu ank sis, masak boleh tumis guna minyak sawit, boleh tambah cheese/full cream milk dalam masakan. Boleh juga bagi plain/greek yogurt utk baby 9m, 9m dah banyak menu baby boleh makan nanti sis cuba

9mo ago

Sy dah cuba dah semua resepi tu dr 7bln mmg sentiasa follow up resepi tambah berat badan baby tp tula dh 3bln straight ni naik 100gram aje. Mungkin ikut baka ibu dia halus aje dan susah naik berat. Skrg tgh try appeton baby drop 🥲

Anak saya pun sama. 9 bulan 9.3 now kena jumpa pakar pemakanan. Tak tahu apa yang kurang. Tapi memang dah cuba segala resepi.. nanti bg feedback ya pasal appeton baby drop tu. Thankyou

8mo ago

Sorry. 6.3 bukan 9.3..

cuba masukkan unsalted butter, susu fullcream, cheese, cream cheese, dalam makanan anak. kena pelbagaikan menu. sy selalu search je online makanan untuk tambah berat.

9mo ago

Sy dah cuba dah semua resepi tu dr 7bln mmg sentiasa follow up resepi tambah berat badan baby tp tula dh 3bln straight ni naik 100gram aje. Mungkin ikut baka ibu dia halus aje dan susah naik berat. Skrg tgh try appeton baby drop dan mandi pakai sabun cacing

Anak awak picky eater tak? Anak saya picky eater..dari liquid food sampai fingger food..nasi oat, semua try..makan buah je..fully breastfeed..Appeton baby drop ok ke?

8mo ago

Dia semua mkn tp tula kdg ikut mood, ada masa nak mkn ada masa taknak mkn. So far bg appeton ok sbb sebelum ni baby sy susah nk hbiskan susu 4oz tu, kalau minum kena 2 3 kali baru habis. Tp skrg 1 shot je dh habis dan kerap juga minta susu. Mkn ada masa byk dan habis tp mungkin skrg ni sbb nk tumbuh gigi tu yg kejap nk mkn kejap taknak.

sama dgn anak sy