Bayi premature kurang berat

Hi mommy, ada yg ada pengalaman tak yg baby premature kurang berat? Is it normal? Berat lambat naik, 3month still 4.4kg. Baby lain ada yg dh 5kh to 6kg. Ada yg boleh share pengalaman? #SeriusTanya #bantusharing #ingintahu #bantujawab

2 Balas

Fm ke bfm? Kalau fm tu sama ada susu kurang sesuai. Bfm pula apa yg mommy makan main peranan penting & make sure baby dpt hindmilk. And anak kena cukup tidur. 3 bulan if anak tidur malam lama tak perlu kejut lagi dah utk susu biar dia bangun sendiri. Saya takda pengalaman baby prem kurang berat tp both anak saya lahir 36 weeks. But 3 months berat dia dah 6kg lebih dah. G mana2 pun dpt gelaran bambam. Dia lagi debab dari kengkawan dia yg lahir cukup bulan. Anak saya fully bfm & saya suka makan salad & buah2. Susu yg saya pump mmg nampak kuning2 berkrim. Apa yg saya nak makan mmg semua dpt senang citer. Somi layankan. Mak is happy maka bfm pun kuning2

2mo ago

Selagi doktor kata okay should be okay. Tp kalau graph tak cantii kena tukar fm

hi. baby i prem 36w. kurang berat. lahir 2.2 drop to 1.8. now 3m 6kg. mula mula fully bf, then mix, now fully fm. kena jaga waktu tidur baby, kurang tidur pun tak boleh sangat, kalau susu fm maybe susu fm tu tak naikkan berat baby @ kurang sesuai untuk naikkan berat badan baby awak. baby tidur ok? baby minum berapa oz per session?