Pantang Sendiri

Ada tak yang pantang sendiri untuk first baby ? Atau tak pantang langsung? Ada effect pape tak kat kita?

6 Balas

Sya penah pantang sndri, mndikn baby sndri, msak ayak pnas sndri tok mandi, tpi msak mak mertua slalu sdiakn dlu sblom dy pegi brkrja...yg lain sya yg buat, 😊 tk ade efek ap2 la sis, kcuali la klau sis tk pantang lngsng memg la ad efek...tpi org tua2 slalu ckp org yg xpntang bdn dy xsihat, yela mse kite brsalin kn urat2 kite sume sakt perot kite kt dlm tu kite xtau mcm mne...jdi brpntang ni tok repair2 balik urat2 kite tu, tok elok kn balik sumenye...better sis brpntang la ye, jgn nty mnyesal kmudian hri #justnasihat

Sis better berpantang.. Tak kisah sendiri atau orang jaga. Tapi berpantang tu mesti. Badan kita lepas bersalin, lemah sangat. Urat2 banyak putus. Berpantang tu mampu membantu peyembuhan luka bersalin, kembalikan kesihatan badan. Orang tua2 kata, kalau tak jaga pantang ni, bila tua badan mudah sakit. Tak payah tunggu tua, masa tengah tempoh berpantang tu juga, kalau makan makanan yg bisa boleh tumpah darah.

Saya semua anak saya saya pantang sendiri..mak duk jauh..mil kerja..nak x nak saya urus diri saya sendiri..byk baca buku,tanya org,suami pun byk membantu..tolong buat kerja rmh..masak kan utk saya..kali ke 5 ni harap nya cam dulu2 la..

sye baru nak pntang sndiri utk anak no 4...xtau laaa cane.. sbb anak2 semua sekolah.. xleh nak duk umah mak... sgt2 mencabar rasenyeeee....

Sya dr anak first smpi ke3 pantang sndri je di bantu cik husband,, bnyk kan membaca bab2 lepas bersalin so kta tau lah sikit2

saya pantang 2 minggu dgan mak saudara then selebihnya saya sendiri.