SUSU BADAN + SUSU FORMULA

ada tak yang kat sini baby dia campur susu badan and formula . anak saya baru 23 hari . mula2 saya bagi susu formula seawal umur dia 2 hari sebab susu badan saya takde . and sekarang susu badan saya ada tapi agak cair . saya bagi dia susu formula bila perlu sahaja selebihnya saya df kat dia . tapi masuk harini dah 4 hari tak berak . adakah masalah susu formula atau normal sebenarnya ya ? susu formula dari similac lactosa free skrg dah tukar lactogen . tapi baby banyak kencing and banyak kentut . perut dia pun tak keras . cuma risau sebab dah 4 hari tak berak . siapa yang boleh tolong bantu ye .

3 Balas

hai awak. situasi sama mcm anak saya. skrg dh 5 bulan. tpi awal2 dulu mcm tu juga. smpai 5-6 hari tak berak. bw jumpa dr pakar, dr kata normal. 8 hari pon normal lg dr kata 😅 anak sy kentut bau taik dh wktu tu. dr kata normal bila dia cek perut tak keras & baby time berak tak meragam. nnti bila dia berak, cuba pantau tekstur taik dia. dr bagi enfalac gentleease, tpi anak sy taknak minum pon. last2 minum frisolac ar tpi dia mmg jenis berak 3-4 hari sekali smpai skrg. pernah 8 hari pon ada. kalau risau boleh jumpa dr ya. sy mmg dua tiga kali juga jumpa dr sbb anak sy jarang berak ni haha. tp stkt ni semua dr yg sy jumpa kata normal sbb tekstur taik normal dan takde symptom lain walaupon tak kerap berak

Sy pun mcm awak xde susu sgt so bgi cmpur tu pun bnyk bagi susu formula sbb susu bdn sikit, sy bagi enfalac, anak berak ok,

tak serasi kot ...